'Saucha nikad nije bio baba tračara, nije greškom imenovan'

Vijesti 12. velj 201709:06 > 09:07
N1

Kolege Ilko Ćimić i Marko Špoljar gostovali su TNT-u i komentirali kazneni progon u kojemu se našao predstojnik bivšeg premijera, Tomislav Saucha.

 “To nije moglo proći bez znanja premijere, morao je znati te stvari”, smatra Ćimić. U vrijeme kad je Tomislav Saucha bio predstojnik, stvari su bile tajnovite pa se službenom tajnom proglasio i broj zaposlenih, a nije se moglo donijeti ni kako su plčaćena putovanja za suprugu i sina Zorana Milanovića.

“Odgovor smo dobili tek nakon 40 dana da je za tu godinu predviđeno 800 tisuća kuna za putovanja, a sad znamo da je to bilo 1,2 milijuna. Očigledno se nešto događalo, a kod Milanovića se trebao upaliti alarm”, smatra Ćimić.

Više od četvrtine budžeta u tom sumnjivom periodu je otišlo na ovakav način, kako Milanovića nitko nije upozorio, upitani su.

Marko Špoljar ustvrdio je da to zaista nije premijerov posao, ali Saucha je ipak bio desna ruka njegova. Ljudi su trebali upozoriti premijera, ako su primijetili da nešto nije u redu.

“Ako nisu upozorili, mogu vjerovati Milanoviću da to nije znao”, kaže Špoljar. Što se tiče unutarnje revizije, navodi da je odgovornost na onome tko je to vidio, iako je jasno da u takvim situacijama “svatko čuva svoju guzicu”.

“Ako ćeš nastupati u dobroj vjeri, onda moraš zaštititi i tog Milanovića, ne kao Milanovića nego predsjednika Vlade… Po meni, pod uvjetom da nije znao, veća odgovornost leži na tim službenicima, koji ga nisu upozorili ako su to primijetili”, kazao je Špoljar.

Te isplate su se morale događati svakih sedam do deset dana i netko je to isplaćivao, zato je čudno da se nije primijetilo, domeću kolege.

Ćimić smatra da se može očekivati da i Zoran Milanović dođe u DORH da bi svjedočio o ovom slučaju.

SDP je uvijek bio poznat kao traljav po pitanju računa, kaže Ćimić, dodajući da su znali imati problema s računovodstvom, pa ga to ne čudi, iako je SDP taj koji za sebe tvrdi da “uvodi red”.

Koliko bi DORH išao bez čvrstih indicija, upitani su zatim.

“Njegova supruga radi u uglednom odvjetničkom uredu i ne vjerujem da bi oni to radili da nemaju nešto solidno”, kazao je Ćimić.

Špoljar je komentirao i činjenicu da se Saucha branio disgrafijom i disleksijom, navodeći da se od njega sada može očekivati da se brani kako god zna i umije.

“Kolege novinari koji ga znaju dok je bio u ‘političkim pelenama’, i ono što znaju ne uklapa se u ovo da je ćapao lovu… Blago su u šoku”, kazao je Špoljar.

Koliko je Milanovićeva greška što je na to mjesto izabrao čovjeka bez sličnog iskustva, upitan je Špoljar. On smatra da je Sauchu izabrao zbog apsolutne lojalnosti i time nije pogriješito – štoviše funkcija poput Sauche je kao dizajnirana za čovjeka poput njega.

“On nikad nije bio baba tračara i nikad se kao novinari nismo mogli okoristiti o njegove informacije… Isto kada je ušao u Banske dvore – ni A ni B, ništa od njega nisi mogao iscijediti. A što se mladosti tiče, Milanović je imao mlađe ministre”, kazao je Špoljar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.