Većina ljudi ne zna da im antibiotici mogu ugroziti život

Vijesti 06. ožu 201707:06 > 07:10
Ilustracija

Otpornost na antibiotike, do koje nerijetko dolazi zbog konzumiranja hrane kontaminirane (pre)velikim količinama antibiotika, dovodi do tisuća smrti u EU-u, a veliki broj ljudi o tome ima vrlo malo informacija.

Zbog otpornosti na lijekove u Europskoj uniji umire 25 tisuća ljudi. Najveći problem je otpornost na antibiotike, a ona se pak stječe konzumacijom hrane. Istraživanje o informiranosti građana o otpornosti na antibiotike pokazalo je da samo četvrtina ispitanih misli kako ima dovoljno znanja i informacija o korištenju antibiotika na farmama. Njih 68 posto ne misli da su dovoljno informirani, a 7 posto ih ne zna, prenosi Dnevnik.hr.

Samo 13 posto misli da se dovoljno čini kako bi se kontrolirala i spriječila pretjerana upotreba antibiotika. Vrlo visokih 71 posto misli da se ne čini dovoljno, a ne zna 16 posto.

Korištenje antibiotika na farmama važno je zbog zdravlja ljudi. Ostaci antibiotika nalaze se u hrani, mesu, mlijeku, jajima. Prehranom unosimo male, mikrokoličine koje nisu dovoljne da bi ubile bakterije, već upravo suprotno – stvara se otpornost na antibiotike, što se stručno zove AMR. Ukoliko se razbolimo i liječimo istom vrstom antibiotika, bakterije mogu biti otporne, a time liječenje sporije i teže.

Problem postoji, a pokušava ga riješiti i Europski parlament. “U Europskom parlamentu se nedavno raspravljala regulativa o veterinarskim proizvodima. Uputila sam amandman da se dio antibiotika ograniči samo za ljudsku upotrebu te da se takva odluka odnosi i na antibiotike koji su već sada na tržištu. Važno je reći da je antibiotik spoasonosni lijek, a ne hrana za životinje, kako se danas koristi”, kaže Biljana Borzan, hrvatska europarlamentarka.

Otpornost na antibiotik može se prenijeti na ljude prilikom kontakata sa životinjom. To zna samo 28 posto ispitanih, a 53 posto ih o tome nema saznanja. Nešto veći postotak je onih koji su svjesni da se otpornost na antibiotike može prenijeti na ljude prilikom rukovanja sirovim mesom, a za to ne zna njih 39 posto. Više od polovine ispitanih, 58 posto, zna da se AMR može prenijeti sa životinja na farmama na potrošače, dok četvrtina toga uopće nije svjesna. O tome ništa ne zna 17 od 100 ispitanih, prenosi Dnevnik.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.