Primošten: 17-metarska Gospa bit će optočena zlatom

Vijesti 13. ožu 201716:01 > 16:03
Općina Primošten/Šibenik.in

Tijekom idućeg tjedna u Primošten bi trebao biti dostavljen sedamnaest metara visok kip Gospe od Loreta, a svečani blagoslov uz skromnu ceremoniju zakazan je za 6. svibnja, najavljuje načelnik Stipe Petrina.

”Kip će iz radionice u Zagrebu biti transportiran tijekom idućeg tjedna, a postavljanje kipa i uređenje okoliša na brdu Gaj će biti dovršeno do početka svibnja. Željeli smo da svetište bude otvoreno do 10. svibnja kada slavimo blagdan primoštenske zaštitnice Gospe od Loreta, tako da će kip biti blagoslovljen 6. svibnja i to uz skromnu ceremoniju”, kratko je najavio načelnik Stipe Petrina, koji nije želio previše otkrivati, već je kazao da će ljudi sve vidjeti kada kip bude postavljen, piše Šibenik.in.

Stipe Petrina najavio je da će u drugoj fazi uređenja, i to vjerojatno tijekom iduće godine, oko svetišta na brdu Gaj biti izgrađeni dodatni sadržaji poput suvenirnice, kafića i sanitarnog čvora.

Kip primoštenske zaštitnice Gospe od Loreta, obložen mozaikom od zlata, srebra i bojenog stakla, najveći je takav spomenik na svijetu, a za vrijeme jakog sunca bit će vidljiv sve do Loreta u Italiji.

Nedavno su u Primoštenu boravili i predstavnici talijanskog projekta ‘Cammini Lauretani’ s kojima je Općina dogovorila nastavak suradnje, pa će se primoštenska Gospa naći na međunarodnim hodočasničkim rutama marjanskih svetišta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.