'Kriza u Agrokoru sigurno će imati posljedice na BDP'

Vijesti 06. tra 201706:58 > 07:03
Zarko Basic/PIXSELL

Iz Hrvatske narodna banke uvjeravaju da se kriza u Agrokoru neće odraziti na stabilnost domaćeg financijskog sustava jer HNB strogo provodi ograničenja izloženosti banaka prema jednoj kompaniji.

No, pad najveće tvrtke sigurno ima utjecaja na cijelo hrvatsko gospodarstvo, o čemu je za tiskano izdanje Večernjeg lista od četvrtka govorio guverner HNB-a Boris Vujčić.

“Kriza u Agrokoru imat će skoro sigurno posljedice na BDP. One bi bile posebno izražene ako se kriza bude rješavala po tzv. neurednom scenariju. Ako pak proces bude upravljan i koordiniran, posljedice bi mogle biti mnogo blaže. Puno je faktora i međuovisnosti u igri, te je zbog toga, i činjenice da još nije jasno na koji način će se odvijati restrukturiranje, prerano za procjenu koliki će biti utjecaj na kretanje BDP-a”, kazao je Vujčić.

Danas se nižu blokade za blokadom, nitko se više ne osjeća stabilnim?

“Nažalost, puno vremena je izgubljeno od početka problema u siječnju ove godine. Raniji sustavan dogovor svih uključenih smanjio bi rizik ovakvog razvoja događaja. No on nije lak, zbog raznorodnih interesa u ovoj situaciji. Svakako, nastavak ove situacije u kojoj se neki u cijelosti namiruju i time smanjuju mogućnost drugih za namirivanje nije prihvatljiv. Vlasnik ili vjerovnici trebali bi žurno nešto poduzeti da zaštite kompaniju.”

Kad je ostao bez kredita kod kuće, Agrokor se zapravo okrenuo Rusima?

“HNB je radio svoj posao sukladno važećoj regulativi i zaštitio domaći financijski sustav od sustavnog rizika. Ideja da treba trpjeti nezakonitost kako bi se spriječila glupost čini mi se malo ekstremna.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.