Trump je prvi nešto učinio, poslana je poruka al-Assadu

Vijesti 08. tra 201709:48 > 09:49
Izvor: N1

Oružani sukob u Siriji ušao je u sedmu godinu a broj izbjeglica je prema podacima UN-a, premašio pet milijuna. U Novom danu razgovarali smo s Jamalom Assadom, vođom sirijske opozicije u Hrvatskoj i članom Sirijskog nacionalnog vijeća.

Dramatične snimke obišle su svijet nakon napada kemijskim oružjem u pokrajini Idlib. Sirijska opozicija i zapad za zločin okrivljuju režim Bashara al-Assada, dok službeni Damask i Moskva za isti optužuju opoziciju.

“Nažalost, moramo reći da je 4. travnja bio najcrnji dan u modernom svijetu. Zločinačka ruka al-Assada dala si je pravo da baca bačve otrovnog oružja na civile. Ta slika mrtve djece obišla je i rasplakala cijeli svijet.”

Od početka rata u Siriji vapite za rušenjem predsjednika Bashara al-Assada. Kako gledate na američki napad? Američki predsjednik Donald Trump naredio je napad na zračnu bazu Shayrat.

“Gospodin Trump je dao poruku više nego čin. Dao je poruku i saveznicima al-Assada, Iranu i Rusiji, da ne mogu dalje ići tako u zločinačkom činu, ubijati civile i bacati kemijsko oružje. 130 puta dosad je al-Assad koristio kemijsko oružje. Rusija i Iran znaju gdje su skladišta. Mi kao sirijska oporba očekujemo od Trumpa da učini nešto i on je učinio.”

Ruski premijer Dimitrij Medvedev jučer je na društvenim mrežama napisao da su američki zračni udari protuzakoniti te da su bili “na korak od vojnog sukoba s Rusijom”.

“Nisu protuzakoniti. Amerika i cijeli svijet, da nemaju stopostotni dokaz da je al-Assad koristio kemijsko oružje, ne bi napali njegove baze. Poruka je poslana – ne mogu se ubijati civili.”

Situaciju u Siriji promatramo i u kontekstu jedne od najvećih humanitarnih kriza u povijesti. Međunarodna zajednica je na konferenciji o budućnosti Sirije u Bruxellesu u srijedu obećala financijsku pomoć od 6 milijardi dolara humanitarne pomoći u 2017.

“Ako se nastavi zaštita civila, nakon udara Amerikanaca, ljudi će osjećati sigurnijima, val izbjeglica neće biti toliki dok ima nekoga tko brine za civile.”

U Mađarskoj je u utorak stupio na snagu novi zakon o sustavnom zatvaranju migranata, unatoč oštroj kritici nevladinih organizacija za ljudska prava i Europske unije koji pozivaju na poštovanje “humanitarnih” načela.

“Vidimo da je srušen zid holokausta u Berlinu, a sagrađen je novi zid mržnje u istočnoj Europi. Mislim da su imigranti nemoćni, jadni…

Poruka da je Bashar al-Assad diktator i ubojica, treba odgovoriti na njegov čin i predati ga Međunarodnom sudu. Sada mora doći pritisak od Irana i Rusije i da dovedu al-Assada za pregovarački stol. Dosada je koristio silu jer je Amerika bila izvan, sada je administracija Trumpa počela dolaziti. Gospodin Trump je vrlo odlučan, što kaže to i radi. Mi Sirijci moramo sada naći zajedničko rješenje i uspostaviti mir i zaustaviti ubijanje civila i razaranja i vratiti izbjeglice.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.