Kapetan Dragan: Ubit će me u Hrvatskoj ako me izruče

Vijesti 27. pro 201415:17 > 15:23
EPA

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, uputio je Vladi Srbije apel iz zatvora u Australiji u kojem traži da spriječi njegovo izručenje Zagrebu. Upozorava da će ga u Hrvatskoj ubiti ako mu Beograd ne pomogne.

“Ne mogu shvatiti da me je Srbija otpisala. Ubit će me u Hrvatskoj ako mi ne pomognete”, rekao je Vasiljković, poslije nagovještaja da će uskoro biti izručen Hrvatskoj.

On je iz pritvorske ćelije u zatvoru rekao za “Večernje novosti” da dane provodi u teškoj neizvjesnosti.

“Visoki dužnosnici Srbije su me ohrabrivali da izdržim robiju, da će mi pomoći. Obećali su mi to. Zato i očekujem pomoć od ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića, sa kojim sam razgovarao, od Vlade Srbije, od naše ambasade, od srpskog naroda. Da me ne pošalju u Hrvatsku, gdje će me sigurno ubiti”, istaknuo je Vasiljković.

Kapetana Dragana Hrvatska potražuje u vezi optužbi za ratne zločine počinjene kada je bio paravojni zapovjednik u tzv. Krajini 1991. i 1992. Po optužnici koju je objavilo tužiteljstvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da ih se ubija i zapovijedao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo, niječe sve te optužbe.