'Očekujemo da se vlasništvo Agrokora u regiji respektira'

Vijesti 19. tra 201720:28 > 20:39
Goran Stanzl/PIXSELL

Agrokorove kompanije u regiji posluju redovito, plaćaju svoje obveze, osiguravaju zaposlenost i brigu za dobavljače te hrvatsko Ministarstvo gospodarstva od susjednih zemalja očekuje da im se i dalje omogući normalno poslovanje te da se vlasništvo svih Agrokorovih kompanija u regiji respektira, izjavila je potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

“Agrokorove kompanije u regiji posluju redovno i nije ih zahvatila kriza u poslovanju koja je dovela do otvaranja postupka izvanredne uprave u Agrokoru d.d. i povezanim društvima u Hrvatskoj. Kako kompanije u vlasništvu Agrokora u regiji plaćaju svoje obveze prema državama u kojima posluju, osiguravaju zaposlenost i brigu za dobavljače, očekujemo da im se normalno i redovno poslovanje omogući i dalje”, kaže se u izjavi potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić koju je objavilo Ministarstvo.

Dalić ističe i kako je nedavno održana sjednica Nadzornog odbora društva Mercator u Sloveniji, koje je vlasnik Mercatora u Srbiji i Crnoj Gori, “nedvosmisleno potvrdila da između ove kompanije i Agrokora u Hrvatskoj nije bilo nikakvih radnji koje bi ukazivale na prelijevanje sredstava u Hrvatsku”.

“Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta od susjednih zemalja očekuje da se vlasništvo svih Agrokorovih kompanija u regiji respektira, kao što ga je i Vlada Republike Hrvatske respektirala pri uvođenju izvanredne uprave u hrvatski dio koncerna Agrokor. Zaštita radnih mjesta i dobavljača kroz proces restrukturiranja, stabiliziranje poslovanja i postizanje dogovora o naplati vjerovnika su u fokusu izvanredne uprave uvedene u Agrokor u Hrvatskoj i Ministarstvo gospodarstva očekuje primjenu ovih principa dobrog gospodarenja na sva društva koncerna Agrokor”, naglašava potpredsjednica Vlade Dalić.

Iz Ministarstva također ističu kako je Martina Dalić prošli tjedan razgovarala s veleposlanicima Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore o Zakonu o postupku izvanredne uprave u Agrokoru, o njegovoj svrsi, ciljevima i prvim učincima.

Ministarstvo će kao i do sada nastaviti raditi na stabilizaciji poslovanja Agrokora u okviru postupka izvanredne uprave u kojem će Agrokor biti sljedećih 12 do 15 mjeseci, a tijekom tog procesa spremni smo razgovarati sa svima koji žele raditi u istom smjeru, poručuju iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Inače, u Beogradu je danas održan sastanak ministara trgovine i gospodarstava zemalja regije – Srbije, Slovenije, Crne Gore i BiH, na kojem se analizira stanje nastalo krizom koncerna Agrokora i mjere kojima će zaštiti potrošače i radnike zaposlene u Agrokorovim podružnicama.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić na početku je sastanka poručio kako Srbija neće dopustiti odljev novca na štetu domaćih poduzeća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.