Ekscesi na samom početku suđenja Mamiću: "Ovo je gnjusno!"

Vijesti 27. tra 201718:21 > 18:24
Izvor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Počelo je dugoočekivano suđenje braći Mamić, Damiru Vrbanoviću i Milanu Pernaru u Osijeku!

Zdravko Mamić stigao je oboružan fasciklima i dokumentima, a već u prvom konktaktu s predsjednikom Vijeća došlo je do rasprave! Inače, umjesto zagrebačkog suda, suđenje vodi Županijski sud u Osijeku jer troje zagrebačkih sudaca poznaju optužene pa da se izbjegnu pitanja o eventualnoj pristranosti suda.

Najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa na ulazu u osječki sud dočekali su poljupci.

A u sudnici – 167 omota i više od 14 tisuća stranica spisa. Brat Zoran nije stigao na početak suđenja zbog službene spriječenosti, no dolazit će na buduće rasprave.

A s optuženičke klupe Mamić, Damir Vrbanović i Milan Pernar jednoglasno su sudu poručili: “Ne osjećamo se krivima.

Na relaciji sud – Mamić prvi je puta zapelo, na uobičajenom, proceduralnom pitanju koje se postavlja svakom: Jeste li razumijeli optužnicu?

“Znam što mi se stavlja na teret, ali ne razumijem ju [optužnicu], ne mogu lagati. Hoćete da lažem? razumijem što mi stavljaju na teret, ali ju ne razumijem… Nisam ju ni slušao niti čitao jer je to jedna najgnjusnija laž. Dobro onda Vam ja moram objasniti, ne morate se truditi, recimo da sam ju razumio”, govorio je Mamić

Optužnicom USKOK Mamića i druge tereti da su malverzacijama oštetili Dinamo za 116 milijuna kuna, a neplaćanjem poreza državu za 12 milijuna kuna.

Tužiteljstvo je u uvodnoj riječi istaknulo da će dokazati sve optužbe za malverzacije – i porezne i one oko transfera Dejana Lovrena i Luke Modrića.

USKOK je predložio 75 svjedoka, među njima se očekuje i ispitivanje Modrića, u svibnju i Lovrena.

Dokazi obrane očekuju se kasnije u postupku, a u uvodnim govorima odvjetnici svih optuženih istaknuli su isto – da optužnica je promašena, temelji se, kažu, na krivoj interpretaciji i poreznog i nogometnog prava.

TON ČEDO PRODANOVIĆ, odvjetnik Zorana Mamića

“Mi ćemo vidjeti tko je promašio odnosno, “fulao ceo fudbal”, no ja sam uvjeren da nakon podignute ovakve optužnice skoromnog dosega, će si tužiteljstvo zabiti autogol”, kazao je odvjetnik Zorana Mamića, Čedo Prodanović.

Ponovno se tada oglasio Zdravko Mamić.

“Ako vi ne znate da sam ja dogovarao transfere s bivšim predsjednikom ovog suda, onda nećete razumijeti da ja nisam lopov, nego tvorac modernog Dinama.”

Sud je na kraju Mamiću oduzeo riječ i zaprijetio izbacivanjem iz sudnice.

A sve se nastavlja sutra ispitivanjem svjedoka iz Porezne uprave.

“Sad ću ja govoriti vani”, vikao je Mamić po izlasku iz sudnice.

Istovremeno, u Dinamu velika kriza – po prvi puta u 11 godina Dinamo možda neće osvoji titulu prvaka pa dio javnosti u ovom početku suđenja vidi i kraj jedne ere i na sportskom terenu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.