Ramljak prozreo podvalu Ivice Todorića o plaćanju troškova

Vijesti 25. svi 201707:10 > 07:14
Krunoslav Petric/PIXSELL

Povjerenik za Agrokor Ante Ramljak tuži Ivicu i Antu Todorića te Ivana Crnjca zbog potencijalno štetnog aneksa u ugovoru o radu koji je spomenuta trojka ugradila u svoje ugovore prije nego što je država preuzela Agrokor i podijelila im otkaze.

Aneksom je ugovoreno da će Agrokor snositi svu štetu koja bi bivšim članovima Uprave mogla nastati zbog eventualnih sudskih, upravnih, arbitražnih i drugih postupaka usmjerenih prema njima zbog radnji i/ili propuštanja koje su oni kao menadžeri činili u svojstvu članova Uprave Agrokora. Izvor blizak bivšoj Upravi Agrokora tvrdi da su takvi aneksi u menadžerskim ugovorima uobičajena praksa te da Agrokor mora platiti sve sudske i druge troškove bivšim direktorima jer su, kako tvrdi izvor tportala ‘oni radili za tvrtku, a ne za svoj interes’. I sve bi to bilo divno i krasno kada jedna osoba, u ovom slučaju Ivica Todorić, ne bi bila predsjednik Uprave i vlasnik poduzeća – dakle, sam je svoj zaposlenik, piše tportal.

Esad Čolaković, predsjednik menadžerske udruge Croma, za tportal je prokomentirao Ramljakovu tužbu. Kaže da mu kod potpisanih aneksa dva detalja odmah upadaju u oči. Jedan je tajming njihova potpisivanja, a drugi je njihov sadržaj. ‘Prvi detalj je datum na koji je aneks sklopljen. Očito je da je to napravljeno s punom sviješću da postoji vrlo velik rizik da će članovi uprave snositi ne samo profesionalnu i etičku odgovornost za poslovanje koncerna, već sukladno zakonu o trgovačkim društvima i kaznenom zakonu i neke materijalne posljedice. To znači da će oni biti odgovorni što će njihova osobna imovina biti izložena zahtjevima za naknadu šteta, koji mogu doći iz samog koncerna, ali i od vjerovnika’, rekao je Čolaković.

Što se sadržaja aneksa tiče, u njemu je, prema Čolakoviću, svjesno učinjena velika nepravda društvu. ‘Teška nepravda je u sadržaju svih relevantnih zakona u EU i ona se događa ako uprava svjesno napravi nešto za što zna da je štetno za društvo koje predstavlja, vodi i zastupa. Prva neobičnost je da de facto imate jednu te istu fizičku osobu koja je sama sa sobom, kao većinski dioničar i član uprave, sklopila ugovor na štetu društva. To je nedopustivo, to nije dobra praksa’, rekao je Čolaković.

Dodatno, Čolaković kaže kako je dobra korporativna praksa da kompanije za članove uprave i direktore sklope police osiguranja menadžera. Tom se policom osigurava društvo, a indirektno i onaj na kojeg društvo prepisuje policu. Maksimalan iznos odštete koju mogu pokriti takve police iznosi oko deset milijuna kuna.

Ako se ispostavi da društvo, u ovom slučaju Agrokor, ima 40 milijardi kuna duga, a imovina odgovornih osoba iznosi oko sto milijuna kuna, pitanje je kako će se vjerovnici naplatiti. ‘Takva polica pokriva ono što se htjelo pokriti onim aneksom – plaćanje sudskih troškova, putne troškove, vještačenja i drugo. Od osobne odgovornosti se nikako ne može pobjeći ako se utvrdi da se ponašalo na štetu društva. Sadržaj aneksa nisam vidio, ali po osnovi teške nepravde te bi se anekse moglo pobiti na sudu, na što Ramljak i njegovi odvjetnici računaju’, zaključuje Čolaković.

‘Iz aviona se vidi namjera tog poteza, a pobijanje na sudu može trajati deset godina. Ugovori i aneksi se sklapaju po klauzulama obveznog prava i tu nema puno slobode u interpretaciji. Ali problem je u tome što postupak pobijanja ide po parničnom postupku, a to u Hrvatskoj traje beskonačno te se može dogoditi da vuk izjede magare’, dodao je.

Prema aneksu, Agrokor bi također trebao snositi sve troškove zastupanja bivših članova Uprave, pod čime se podrazumijevaju troškovi odvjetnika, pravne zaštite i stručnih savjetnika, kao i putni i drugi troškovi koji bi nastali u svezi takvih postupaka, sve dok se pravomoćnom odlukom ne utvrdi da su postupali protivno obvezi o načinu vođenja poslova, i to bez obzira na činjenicu i način prestanka važenja ugovora o radu.

Sporni aneks br. 5 ugovora o radu spomenutih menadžera potpisan je 31. ožujka 2017., deset dana prije otvaranja procesa izvanredne uprave u Agrokoru. Iz Agrokora podsjećaju da je otvaranjem postupka izvanredne uprave svim članovima bivše Uprave Agrokora prestao mandat, a prestankom mandata navedenoj trojici članova Uprave prestao je i radni odnos, bez dodatnih troškova za kompaniju, piše tportal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.