'Osposobljenih MIG-ova imamo onoliko koliko nam treba'

Vijesti 27. svi 201718:31 > 18:43
N1

Gost Dnevnika bio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov.

U nedjelju će se na Jarunu održati glavni spektakl – letački program i pokazne vježbe uz nazočnost vojnog vrha i predsjednice države Kolinde Grabar Kitarović i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga.

Hrvatska obilježava Dan oružanih snaga. Generale Šundov, u ovih 26 godina, koliko su Hrvatske oružane snage napredovale i približile se NATO- standardima?

Ja bih rekao da smo zaista dobro napredovali, na početku smo uspješno obranili i oslobodili svoju zemlju, te da smo u ovih 26 godina dostigli razinu osposobljenosti s ljudstvom i opremeom koju imamo.

Nakon niza godina, u proračunu je izdvojeno više novca za obranu. Što su prioriteti?

Želimo se zahvaliti jer je došlo do povećanja proračuna, a novac će se usmjeriti na prioritete. Prvi je opreacije potpore miru u kojima sudjeluju OR RH, drugi doprinosi miru u civilnom društvu, da budemo u stanju pomoći civilnim institucijama u slučaju požara ili potresa. Treći je opremanje Oružanih snaga novom opremom, a, najvažnije je, ulagat ćemo u razvoj ljudskog potencijala kao bi bili spremni izvršiti sve svoje ciljeve.

Kakvo je stanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, posebice MIG-ova? Svojedobno ste i predsjednicu države uopozorili na dramtičnost stanja: od 12 migova samo su 4 ispravna?

Ministar obrane je i danas jasno kazao na koji način će ići nabava borbenih zrakoplova. Trudimo se održavati MIG-ove.

Niste rekli koliko imamo ispravnih MIG-ova.

Mi imamo dovoljno osposobljenih MIG-ova, onoliko koliko je dovoljno da možemo izvršavati svoju temeljnu zadaću zbog kojih oni i postoje.

I na NATO summitu održanom prije par dana američki predsjednik Donald Trump ponovno je upozorio da sve članice NATO-a ne izdvajaju dovoljno novca za obranu i da to mora biti minimalno 2 posto BDP-a. Kada će Hrvatska biti spremna izdvajati toliko?

Vidjeli smo da je Vlada uspjela zaustaviti da se smanjuje proračun za obranu. Ove godine se i povećao, a kada to budu omogućili ekonomski pokazatelji da država i društvo povećaju taj iznos, bit će usmjeren na povećanje obrambenog proračuna u sklopu NATO-o Saveza. Siguran sam da ćemo moći izdvojiti dva posto u proračunu kada to ekonomski uvjeti budu omogućili.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.