Sinovčiću produljen zatvor, još nije skupio jamčevinu

Vijesti 02. sij 201514:35 > 14:37
YouTube (screenshot)

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda u petak je produljio istražni zatvor zadarskom poduzetniku Reni Sinovčiću kojemu je ranije odobrena obrana sa slobode uz jamčevinu, ali još nije skupio 10 milijuna kuna koliko mora položiti na sudski račun za izlazak iz Remetinca.

Prema ranijem sudskom rješenju Sinovčić, ali i trojica njegovih suosumnjičenika koji su i dalje ‘iza rešetaka’, mogu na slobodu čim polože jamčevinu.

Od osumnjičenih u aferi Ribar to su već učinili bivši direktor NK Zadra Dalibor Zebić koji je uplatio milijun kuna, ali i bivši pročelnik zadarske Porezne uprave Vjekoslav Jurlina, njegova nasljednica Stoja Mučaji i poreznica Irena Anić. Oni su za puštanje iz istražnog zatvora dali jamčevinu od po 300 tisuća kuna.

Osim Sinovčića do uplate pologa u Remetincu ostaje još jedan bivši direktor NK Zadra Novica Erlić te poreznici Željan Pejković i Marko Lozančić. Erlić mora položiti milijun kuna, Pejaković 300.000, dok je Lozančiću umjesto iste tolike jamčevine u gotovini sudac istrage Zdenko Posavec danas prihvatio založno pravo na nekretninu vrijednu preko 600.000 kuna.

U prvoj Uskočkoj istrazi kojom se, među ostalim, istražuje neka predstečajna nagodba Uskok je procijenio da se šteta za koju terete zadarskog poduzetnika i njegove suosumnjičenike penje na preko 130 milijuna kuna.

Na dugačkom popisu malverzacija za koje Uskok tereti osumnjičene navodi se da su vjerovnici Sinovčićeve tvrtke VOX oštećeni za oko 52 milijuna kuna, VOX za nešto manje od 22,5 milijuna, NK Zadar za 50,7 milijuna, Ministarstvo financija za oko 5,6 milijuna, a državni proračun za nešto manje od tri milijuna kuna.