Otočani s opremom za plažu prosvjeduju na Markovom trgu

Vijesti 19. lip 201708:37 > 08:53
N1

Inicijativa Pokret otoka ispred zgrade Hrvatskog sabora prosvjeduje protiv Zakona o koncesijama.

Pokret otoka čini više od 60 prijateljskih inicijativa, udruga, lokalnih samouprava i tvrtki.

Predstavnici Pokreta otoka saborskim zastupnicima podijelit će zahtjeve i amandmane na Zakon o koncesijama te ih pozvati da glasaju protiv njegova donošenja jer ga smatraju štetnim. Zatražit će uključivanje javnosti u njegovu izradu. Donijeli su ručnike i legli na Markov trg.

Prosvjednicima se priključio i Mostov zastupnik Miro Bulj, koji je s njima sjeo na pločnik ispred Sabora. “Ovo je pljačka nacionalnog dobra. Naše pomorsko dobro koristi se kako tko želi”, rekao je Bulj.

Podsjetimo, inicijativa “Pokret otoka” traži da se prijedlog Zakona o koncesijama vrati na treće čitanje te javnost uključi u daljnju raspravu, odnosno da se njegovim odredbama otočne lokalne zajednice ne isključuju iz procesa utvrđivanja opravdanosti koncesije, koncesioniranja i nadzora nad koncesijama.

Saborskim zastupnicima prosvjednici dijele svoje zahtjeve i amandmane na spomenuti zakonski prijedlog, čijem se donošenju protive jer ga smatraju štetnim pa ne isključuju ni mogućnost ustavne tužbe, kako je kazala predstavnica Inicijative Maja Jurišić.

“S obzirom na sve što se događalo, mislim da građani nisu znali ni tko je ministar, a kamo li koji se zakon piše. U cijelom tom kaosu mislim da ni oni ne znaju gdje im je glava”, kazala je Jurišić u razgovoru za N1 odgovarajući na kritike da se prosvjednici prekasno javljaju.

Bol je bio prekretnica, a i nas je iznenadila količina devastacije diljem obale i vidimo da je preraslo očekivanja. Amandmane smo poslali, zakon je jako kompleksan, a ljudi nam se mogu obratiti, poručila je te izrazila zabrinutost zbog najave da sljedećih šest mjeseci u izmjene ide 30 zakona.

U slučaju da se ništa ne promijeni, Jurišić je najavila da će i dalje nastaviti raditi na osvještavanju javnosti o ovom problemu, a bit će tu i radna skupina i vidjt ćemo koji nam pravni koraci stoje na raspolaganju, poručila je i potvrdila da imaju neslužbene informacije da Zakon o koncesijama danas ipak neće biti izglasan.

“U proteklih nekoliko dana saborskim zastupnicima dostavili smo naše amandmane na Zakon o koncesijama, no sjednica Sabora završila je nedorečeno bez daljnjeg komentara predlagatelja ovog Zakona i uvažavanja mišljenja javnosti”, navode u inicijativi te naglašavaju da neće odustati od svojih zahtjeva.

“Želimo sačuvati javno dobro i zajedno sudjelovati u daljnjim odlukama o koncesioniranju”, ističu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.