"Siguran svijet ne postoji, odgovor je povjerenje"

Vijesti 20. lip 201710:25 > 10:50
N1

Tvrtko Barun, voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi, koji je proglašen nositeljem prestižnog priznanja "Europski građanin", gostovao je u Novom danu povodom Svjetskog dana izbjeglica, koji se obilježava 20. lipnja diljem svijeta.

Često se o izbjeglicama govori obljetnički, no ovaj je dan simbolički i da ako nikad, da se barem ovaj dan njih sjetimo, a mi se trudimo kroz cijelu godinu potaknuti ljude da promišljaju o njima, susretnu se s njima kako bi ih razumjeli, njih i njihove potrebe, istaknuo je Barun.

Kazao je da kad izbjeglice dođu u Hrvatsku, kod nekih je tu najprije razočarenje, neki od njih su bili u nekoj od zapadnih zemalja pa su vraćeni. Oni mjesecima čekaju da se riješi njihov status.

Negativna odluka o azilu, kada je defintivna, tada imaju 72 sata da napuste teritorij Hrvatske i to znači da ilegalno moraju izaći iz RH i tom im opet ruši planove i želje, velika većina njih želi tu ostati i to im je teško, upozorio je Barun.

Hrvatska se voli zvati modernom i otvorenom, no velik dio javnosti strahuje od izbjeglica. Barun je podsjetio da velik dio stanovnišva Hrvatske ima iskustvo izbjeglištva i to se u početku krize osjetilo jako, kasnije postoje incidenti, ali generalna je ocjena da smo otvoreni, a nedostaje nam upoznavanje s njima.

No, je li problem što su većinom muslimani, pitanje je koje se postavlja,a Barun kaže da za dio stanovništva jest, ali najbolje je pobijediti to upoznavanjem, činjenicama o njihovim zemljama, islamu kao religiji, imamo kvalitetnu muslimansku zajednicu u Hrvatskoj koja je otvorena i integrirana i voljna im pomoći i smatram da zajedno možemo poboljšati stvari.

Oko 500 osoba u Porinu u Zagrebu čeka azil te još 90-ak u Kutini, a otkad postoji mogućnost dobivanja azila u Hrvatskoj, samo 305 osoba je dobilo azil i supsidijarnu zaštitu i vrlo je mali broj onih koji dugoročno ostaju, Hrvatska vjerojatno neće biti njihova destinacija, kazao je Barun.

Jesu li ljudi uplašeni zbog terorizma, također je pitanje koje se često postavlja pri ovoj temi, a Barun kaže da jesu i imaju pravo biti, ali misli da su uplašeni jer ne poznaju tematiku izbjeglica koja je kompleksna, a terorizam se zbog manjka informacija i činjenica često vrlo brzo spaja s izbjeglicama.

“Siguran svijet ne postoji, svatko tko želi, bilo to iz jako loših nakana ili bolesna osoba, može doći u nedjelju u crkvu i ubiti 500 ljudi”, upozorio je Barun te istaknuo: “Ne želimo od svojega društva stvoriti društvo kontrolirano puškom i kamerama, odgovor je povjerenje i otvorenost prema drugome. Život življen u konstantnom strahu nema smisla”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.