'Vjerujem da je LNG motiv susreta Trumpa i predsjednice'

Vijesti 05. srp 201719:20 > 19:21
N1

Ugledni profesor s Rudarskog fakulteta Igor Dekanić gostovao je u programu N1 televizije gdje je govorio o odnosima svjetskih sila na tržištu energenata, dotaknuo se i najavljenog susreta predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

”Europa provodi svoju energetsku strategiju već 10 godina, a ona je kulminirala smanjenjem potrošnje energije. Svijet troši sve više, a trebao bi manje. Troši se 20 posto više nego prije10 godina. SAD je stagnirao, a Europa je jedina smanjila potrošnju. Europa se na neki način marginalizirala što se tiče potrošnje. Kina je postala što su SAD bile prije 10 godina, a SAD su udvostručile proizvodnju nafte i plina iz domaćih ležišta. Meni se čini da cijelu sliku svijeta treba gledati u energetsko-političkom trokutu između SAD, Kine i sve slabije Europe”, kazao je Dekanić.

Gdje je tu pozicija Trumpa koji je rekao da se zalaže za svoje resurse. Mislite li da će mu proći ideja da ucijeni Europu kako bi uzimala plin od SAD-a?

Ne radi se o ucjeni. Jedno je njegova kampanja, a ono kako je organizirao svoj tim je sasvim drugo. Rex Tillerson je 15 godina bio na čelu Exxona koji je sljednik Standard Oila. Po prvi put nakon 100 godina najveći energetski gazda dolazi u Stete Department. Trump je na tim elementima utemeljio svoju politiku.

Europa ima dobro izgrađenu energetsku infrastrukturu na zapadanom dijelu, a istočni dio ima plinske  veze istok-zapad, ali nema sjever-jug. Za nezavisnost je važna izgradnja i tu je LNG važan.

Kod nas je kod velikih projekata prisutna priča da su Hrvati protiv velikih projekata 20-30 godina, a onda se bune kako su ti projekti kod drugih. Energetika je infrastrukturna djelatnost. Ulaganje u energetiku je ulaganje u ekonomski razvoj. S te strane ovaj sastanak pa i pozicija SAD-a nije protueuropski orjentirana. Bar ne protiv zemalja preko kojih bi ta infrastruktura trbala ići, a tu je i Hrvatska.

Možemo li reći da je LNG jedan od razloga zašto će se Grabar Kitarović susresti s Trumpom?

Vjerujem da da. Ja vjerujem da je to motiv ovog susreta. Taj susret je motiviran ne trentunim hrvatskim intersima, ali dugoročnim da.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.