"Branitelji su populacija podložna manipulacijama"

Vijesti 08. srp 201719:11 > 19:33
N1

Branitelji su boljeg zdravstvenog stanja od opće populacije, podatak je to koji je objavio portal Index.hr, a taj dokument potpisao je i sam ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Obrađujući brojne podatke HZJO je došao do zaključaka koji su u potpunoj suprotnosti s onim što iznose resorni ministar Tomo Medved i udruge.

Kakvo je stvarno zdravstveno stanje branitelja u Hrvatskoj, zapravo se pouzdano ne zna. Iako se nerijetko podacima manipulira. Aktualni ministar već dugo dramatično upozorava: “Slika na žalost je naša stvarnost, od Domovinskog rata do danas umrlo je 53.000 branitelja, mi na dnevnoj razini pratimo to stanje ….”

Kada se brojke ne stavi u kontekst, doista zvuče dramatično. No portal Index objavio je analizu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Temelji se na 10-godišnjem razdoblju, a razmatrane su četiri kategorije: opća stopa smrtnosti, smrtnost zbog malignih i srčanih problema ili broj samoubojstava te se pokazalo da nema razlike između branitelja i civilne populacije.

Iz HZJZ-a kažu da su se na izradu dokumenta odlučili samoinicijativno kako bi ispitali niz dramatičnih napisa oko zdravlja branitelja. No ističu kako je riječ o okvirnom i internom dokumemntu iz kojeg ne treba izvlačiti detalje zaključke.

Zašto? Jer je u analizu ušlo svih pola milijuna branitelja – dakle i oni iz borbenog i neborbenog sektora, kao i oni koji su bili dva i tri godine na ratištu.

Redovitu zdravstvenu statistiku za braniteljsku populaciju inače izrađuje Medicinski fakultet. I bivši ministar Predrag Matić za razliku od aktualnog tvrdi – i tu su brojke više manje uvijek bile u skladu s općom populacijom.

“Zadnje dok sam ja bio ministar smo radili, ni ne znam, ali u statističku pogrešku ulazi, recimo najveći broj branitelja umire od kardiovaskularnih bolesti, a onda samo jedan postotni bod su karcinomi dok je kod opće populacije obratno”.

Zato tvrdi, riječ je o populaciji podložnoj manipulacijama, umjesto specijalnih bolnica za branitelje, tvrdi trebalo je otvoriti mjesta na kojima mogu raditi: “Umjesto da otvaramo te veteranske bolnice i da imamo tu patetiku, trebamo otvarati zadruge, pokazalo se svo ovo vrijeme da je to najbolji način socijalizacije i vraćanja u društvo, kroz rad, vjerujete i PTSP, ne, a te tablete koja je bolja od rada”.

Ima li doista mjesta panici, moglo bi se znati po završetku sistematskih pregleda pokrenutih ove godine. U 2017. na red bi trebalo doći 30.000 ratu najizloženijih.

“Vama je poznato da smo već u ovoj godini zahvaljujući Vladi RH pokrenuli program preventivnih medicinskih pregleda i prvi rezultati nakon 6.000 provedenih pregleda nisu dobri”, kaže Medved.

No najprije kažu da upućeni treba napraviti detaljnu analizu, a branitelje podijeliti po vremenu provedenom na linijama obrane, ali i izloženosti ratnom stanju. Tek onda znat će se točne potrebe i tko bi od svih pola milijuna branitelja na njih trebao imati pravo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.