"Povratak HZZO-a u Riznicu samo je ideja za razgovor"

Vijesti 13. srp 201714:53 > 14:56
N1

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u četvrtak kako je prijedlog povratka HZZO-a u Državnu riznicu, koji je iznio HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker, a podržao ministar financija Zdravko Marić, samo ideja pojedinaca o kojoj će se još razgovarati.

“To je samo ideja, o tome će se razgovarati”, komentirao je kratko Kujundžić uoči Vladine sjednice dodavši kako o idejama ne treba iznositi mišljenja.

Ideju o povratku HZZO-a u Riznicu Šuker je iznio prije tri dana tijekom saborske rasprave o godišnjem izvještaju o izvršenju državnog proračuna za 2016. Podsjetio je kako je prije tri godine, kad je HZZO izdvajan iz Riznice, rečeno da će se time riješiti svi problemi u zdravstvu, a danas su dugovi u zdravstvu veći od 3,5 milijardi kuna, pa je došlo vrijeme da se HZZO vrati u Državni riznicu.

S njim se složio ministar financija Zdravko Marić, ustvrdivši kako je evidentno da izdvajanje HZZO iz Državne riznice nije riješilo nikakve probleme u samom zdravstvu.

Nakon toga uslijedile su oštre reakcije iz zdravstvenog sustava uz ocjenu da bi vraćanje zdravstvenog proračuna u Riznicu bio korak unatrag prema netransparentnom upravljanju zdravstvenim novcem i podsjećanje da su golemi dugovi posljedica toga što država ne poštuje svoje obveze i zdravstvenom sustavu svake godine ostane dužna oko dvije milijarde kuna.

Hrvatska liječnička komora ocijenila je kako se time želi prikriti stvarni državni deficit pa je pozvala državnu vlast da odustane od te namjere i da se počne odgovorno i u skladu sa zakonom odnositi prema zdravstvenom sustavu i potrebama građana.

“Izlazak HZZO-a iz Državne riznice razgolitio je pravo stanje stvari i pokazao prave dugove u zdravstvu, ali i dugove države zdravstvenom sustavu, koji su generator najvećeg dijela dugova u zdravstvu”, poručili su iz Koalicije udruga u zdravstvu, dok je Sindikat umirovljenika Hrvatske pozvao umirovljenike da se dignu u obranu javnog zdravstva jer se zdravstvenom kunom želi “krpati druge državne dugove i umirovljenicima oduzeti zadnje što imaju”.

I Udruga poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) smatra da predložena ideja o povratku HZZO u Riznicu nije dobra.

“Uplaćivanje doprinosa i ostalih zakonom propisanih prihoda zdravstvenog sustava u Državnu riznicu povratak je na staro i korak unazad. Takvo upravljanje zdravstvenim novcem neće donijeti ništa dobro, dapače štetit će svima: pacijentima, zdravstvenim radnicima i zdravstvenom sustavu”, smatraju u UPUZ-u i ističu kako zdravstveni novac mora biti namijenjen za liječenje građana, a ne za druge potrebe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.