Tolušić najavio mjeru za pomoć opožarenim područjima

Vijesti 18. srp 201715:56 > 16:00
Tanjug/AP/Risto Božović

Hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je u utorak u Bruxellesu da će za desetak dana biti pripremljena mjera za saniranje šteta od elementarnih nepogoda temeljem koje bi se s 20 milijuna eura europskih sredstava pomoglo opustošena i opožarena područja pod poljoprivrednim kulturama u Dalmaciji.

Ministar Tolušić je sudjelovao u utorak u Bruxellesu na sastanku ministara poljoprivrede zemalja članica Europske unije te je upoznao svoje kolege s požarima u Hrvatskoj i izrazio očekivanja da će EU pomoći Hrvatskoj kroz avansna plaćanja u izravnim potporama u poljoprivredi.

“Osim toga, naglasio bih da ćemo kroz desetak dana imati pripremljenu mjeru 5 koja znači saniranje šteta od elementarnih nepogoda. Osigurali smo 20 milijuna eura i vjerujem da ćemo tim novcem moći pomoći opustošena i opožarena područja poljoprivrednih površina u Dalmaciji”, rekao je.

Mjera 5 predviđena je Operativnim programom za ruralni razvoj, koji se financira iz Europskog fonda za ruralni razvoj.

Tijekom dvodnevnog sastanka ministara poljoprivrede i ribarstva, estonsko predsjedništvo je predstavilo svoj program rada u tom području, spominjući, između ostaloga, prijedlog Europske komisije o uvođenju sustava kvota za ribolov u Jadranu.

Ministar Tolušić je, na novinarsko pitanje, ponovio da se Hrvatska protivi uvođenju kvotnog sustava za ribarenje u Jadranu.

Europska komisija, u svom prijedlogu Višegodišnjeg plana upravljanja ribolovom na sitnu plavu ribu, predlaže ograničenje ulova na 40 tisuća tona, s time da je riječ o količini koju bi između sebe trebali raspodijeliti ribari iz Italije, Hrvatske, Slovenije, Albanije i Crne Gore, koji sada zajedno love preko 100 tisuća tona sitne plave ribe na godinu.

Ribolov u Jadranu sada se regulira kroz lovostaj i niz drugih mjera.

“Mi se ne slažemo s Komisijom u određenim dijelovima, Hrvatska nije za kvotni sustav. Mi smatramo da dobro gospodarimo svojim ribolovnim područjem, da štitimo morsko bogatstvo, da su ograničenja koja smo uveli za ribare pokazala rezultate. To pokazuju i istraživanja naših znanstvenih institucija. Smatram da kvotni sustav apsolutno narušava dogovore koje smo postigli s ribarima, narušava njihovo povjerenje i prema Europskoj komisiji, a to je ono što ne želimo”, rekao je Tolušić.

Dodao je da su pregovori o tom prijedlogu u tijeku, ali i da je siguran da će se na ribolov u Jadranu gledati na drukčiji način te da identične stavove o tome imaju i Italija i Slovenija.

Istaknuo je da bi kvotni sustav unio “nered u postojeći sustav, koji smo uspostavili i koji je dobar” te da bi kvote mogle dovesti do nestanka velikog broja ribara.

“Veliki dio ribara živi od male plave ribe, s njom je povezan i uzgoj tuna i sve ono što je vezano na to, prerađivačka industrija u koju smo uložili veliki dio europskih sredstava i naravno da ne želimo da se to izgubi. Smatram da vodimo brigu o ribljim zalihama i da to na ovaj način možemo činiti i ubuduće, ovako ispravno kao što sad činimo, lovostajem i svim ostalim”, rekao je ministar.

>>> Tijek događaja iz minute u minutu pratimo na OVOM LINKU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.