Kamp kućica "preživjela" pakao u Žrnovnici

Vijesti 20. srp 201711:49 > 11:52
Izvor: screenshot HTV

Po sredini Vilare, kanjona koji se proteže osam kilometara od Žrnovnice prema Srinjinama, mala je parcela ostala netaknuta požarom.

Na njoj kamp kućica, prikolica i masline. Kako je ovaj mali komadić nekadašnjih vinograda podzidanih kamenim mejama ostao pošteđen paklene sudbine? Slobodna Dalmacija pronašla je vlasnika parcele, Nikšu Barbarića (59).

Na 750 kvadrata ondje drži pčele i tridesetak maslina, sve je obrubio ružmarinom i lavandom, pa ovo izgleda kao komadić mediteranskog raja usred spaljene zemlje. “Što sam napravio? Ništa posebno. Dvadesetak dana prije požara sam dobro pokosio, ništa drugo… A kako s mojom parcelom završava put prema istoku Vilara, tako je tu bila i zadnja crta obrane prema Žrnovnici, tu smo čekali s vatrogascima DVD-a Žrnovnica, koji su morali otići kad je postalo očito da se vatra približava svim okolnim naseljima”, rekao je Barbarić.

“Kad smo vidjeli da se približava buktinja, poslužili smo se starim trikom; preventivno smo zapalili jedno tri metra trave prema vatrenoj fronti i odmah ugasili, tako je požar preskočio ovu ogradu. Ali spaljeno mi je okolo dvi tisuće kvadrata, to se nije dalo branit, nakon požara 2011. izraslo je more mladih borića koji gore kao benzin”, opisao je Barbarić kako je spasio svoju parcelu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.