Saborski odbor raspravljao o požarima, no zaključaka nema

Vijesti 21. srp 201715:58 > 16:02
Izvor: AFP

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u petak je zasjedao u Operativno-vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama kod Trogira, kako bi raspravljao o požarima velikih razmjera koji su proteklih dana zahvatili priobalno područje, posebno Split i okolicu, no sjednici se od 13 članova odazvalo njih šest koji na kraju nisu ništa zaključili.

Na sjednicu su došli Ranko Ostojić, Ines Strenja Linić, Davor Bernardić, Ante Sanader, Igor Dragovan i Stjepan Čuraj, a zaiskrilo je odmah na početku jer su Sanader (HDZ) i Strenja Linić (Most) smatrali da je sjednica “teatar i igra prijestolja”.

Ostojić: Treba jačati civilnu komponentu

Predsjednik Odbora Ranko Ostojić (SDP) rekao je kako je cilj, bez obzira na žustru raspravu, da se prevenira moguća tragična situacija u kojoj je bio ugrožen cijeli grad, a požar eskalirao do te mjere da je postojala opasnost od ljudskih žrtava.

“Sustav civilne zaštite mora biti unaprijeđen, nema pravdanja tko je prije toga bio na određenoj poziciji ili ne. Ne može se dogoditi da sredstva nisu osigurana. Protivimo se militarizaciji i situaciji u kojoj je vrlo jednostavno ulagati u vojnu opremu, već mislimo da treba jačati civilnu komponentu i osigurati edukaciju građanima da budu opremljeni za situaciju koja se može dogoditi”, kazao je Ostojić.

Ustvrdio je da nisu politizirali već im je to posao i obveza, svatko to može prikazivati na način da mu je važnije “otvaranje vojarne u Sinju ili šetanje okolo, ljetovanje”. Ostojić je poručio kako treba o tome razgovarati kako se ne bi ponovile scene iz proteklih dana, pri čemu je najvažnija preventiva, jer se “požari gase zimi, a ne ljeti”.

Strenja Linić: Treba sačekati analizu

Strenja Linić ocijenila je sjednicu Odbora kao “igru prijestolja” jer smo ovih dana vidjeli igru između predsjednice i predsjednika Vlade koji su svaki na svoj način pozivali na odgovornost, dok je na današnjoj sjednici SDP pokušao ukazati na krivce.

“Današnja sjednica je trebala biti sazvana kako bi se napravila analiza cjelokupnog stanja i nekakvo izvješće, a za to se ne može sjednica sazvati u jednom danu, nego je trebalo sačekati. Onima koji su nosili ovaj proces moramo biti zahvalni jer su posao dobro odradili, a oni kažu da je sustav uz manje ili veće probleme ipak funkcionirao, jer se radilo od desetak i više požara. Trebalo je sačekati njihovu analizu i nakon toga donijeti odluke”, rekla je Strenja Linić.

Bernardić: Neka predlože novog ministra obrane

Davor Bernardić (SDP) izjavio je kako je “naša odgovornost da se više takvi požari i situacije, u kojima je očito da je sustav zakazao, više ne ponove”, a vatrogascima treba osigurati bolje uvjete, jednake plaće i opremu, te iste standarde u cijeloj Hrvatskoj, pogotovo u Dalmaciji, gdje je rizik od požara najveći.

“Hrvatska je umorna od igrokaza koje su nam spremili predsjednica i premijer. Hrvatska ne može biti ničije igralište, pogotovo ne uvrijeđenih dječaka gdje se predsjednica i premijer nadmeću tko više voli Krstičevića. Pozivam ih da idući tjedan sazovu sjednicu Sabora i predlože novog ministra obrane jer u ovom velikom riziku od požara u Dalmaciji i terorizma u cijelom svijetu moramo imati ministra obrane”, rekao je Bernardić.

Sanader: “Teatar i zabava”

Sanader pak drži kako je smisao sjednice bio “teatar i zabava”, podsjećajući da Odbor nije dao nikakav odgovor iako su prethodno tražili da se pripremi kompletno izvješće kako bi se vidjelo gdje su u kojem momentu bile vatrogasne snage i zašto.

“Ovo su političari opće prakse, što oni znaju o tome? Upravo je Ranko Ostojić do jučer bio ministar i najodgovornija osoba za donijeti odlične zakone i promjene. Ovdje nije bilo ozbiljnog razlog za analizu jer nije bilo temelja. Zato je ovo sve teatar”, drži Sanader.

Na sjednici se moglo čuti da je ove godine 300 posto veća izgorena površina, da je policija zbog požara podnijela 365 prekršajnih i 28 kaznenih prijava, kao i da je najčešći uzrok požara nepažnja građana.

U prvih sedma i pol mjeseci zatraženo je 264 zahtjeva za zračne snage, koje su u zraku provele 945 sati, te su na požarišta bacili 35.000 tona vode. U samo tri dana, od 17. do 19. srpnja, zabilježena su 1453 leta, čiji su piloti u zraku proveli 181 sat i izbacili 7392 tone vode.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.