MORH: Zračne snage u tjedan dana imale 316 sati naleta

Vijesti 24. srp 201715:06 > 15:10
N1

Protupožarne zračne snage iz sastava 93. baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u ponedjeljak su angažirane na dva požarišta, a u zadnjih tjedan dana ostvarile su više od 316 sati naleta, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Dva kanadera upućena su na požarište Bitelić u općini Hrvace u Splitsko-dalmatinskoj županiji koje je aktivno treći dan, dok je helikopter Mi-8 MTV angažiran za prijevoz zemaljskih vatrogasaca i vode na požarištu Lećevica u istoj županiji.

U MORH-u kažu da su zračne snage proteklog tjedna, od ponedjeljka 17. srpnja do nedjelje 23. srpnja, sveukupno bile angažirane na 38 požarišta, pri čemu su ostvarile više od 316 sati naleta.

Ističu kako uz izniman angažman letačkih posada u akcijama gašenja požara, zasluge za visoki stupanj ispravnosti protupožarnih aviona pripadaju zrakoplovnim tehničarima koji danonoćno skrbe o spremnosti zrakoplova za gašenje požara.

Napominju da su zračne snage od početka ovogodišnje protupožarne sezone sudjelovale u gašenju 124 požara (44 u Šibensko-kninskoj, 40 u Splitsko-dalmatinskoj, 30 u Zadarskoj, osam u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj županiji i Istarskoj županiji).

U dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile su više od 1000 sati naleta, pri čemu je izbačeno više od 33.500 tona vode te je prevezeno 198 vatrogasca i vojnika, kao i 13 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.