"HDZ-u nije u interesu politička eutanazija HNS-a"

Vijesti 28. srp 201721:11 > 21:15
N1

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i jedan od najbližih suradnika premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića, koji je do nedavno bio predstojnik njegova kabineta vrlo brzo se našao u kriznoj situaciji s požarima u Dalmaciji.

Premda Božinović smatra da su svi problemi čekali ovu Vladu da izađu iz ormara i da ova Vlada nema nijedno lagano pitanje, uvjeren je da se zna nositi s problemima, a u razgovoru za subotnje izdanje Večernjega lista osvrnuo se na resorne, ali i političke teme.

Politička eutanazija HNS-a nije u interesu HDZ-u, na blokadi izbora ustavnih sudaca SDP nije dobio ni stručne, niti političke poene, a Istražno povjerenstvo o Agrokoru ionako ne bi ništa iznjedrilo, samo su neka od promišljanja koja je Božinović iznio Večernjem listu, kako ih taj dnevnik navodi na naslovnici.

S obzirom na to da se vrlo brzo našao u kriznoj situaciji s požarima u Dalmaciji, neizbježno pitanje je bilo i ima li već ideja kako poboljšati sustav i je li u splitskom požaru sve odrađeno kako treba.

Božinović nema dvojbi: “Siguran sam da je intervencija vatrogasaca bila pravodobna i da su postupili prema protokolima. Upućena je pomoć i vojske i policije. Osobno sam svjedočio da su ekipe na terenu bile suočene s naletima orkanske bure koja je nestalnošću smjera te velikom brzinom širila požar, nisu mogli letjeti kanaderi, a nepristupačan teren otežavao je gašenje požara”.

“Njihova velika hrabrost i požrtvovnost koju sam vidio na terenu vrijedna je svake hvale. Područja poharana požarom po cijeloj Dalmaciji obišao sam i prošli vikend s ravnateljem Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Ne treba zanemariti da protupožarna sezona još traje, a sveobuhvatnim pregledom postojećeg stanja sustava bit će potrebno detaljno analizirati opcije koje bi vodile daljnjim kvalitetnim rješenjima. Pri tome držim nužnim jačanje suradnje s lokalnom samoupravom i pronalaženje modela kvalitetnog financiranja i opremanja vatrogastva”, smatra Božinović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.