Anto Nobilo najavio višemilijunske tužbe protiv Vlade

Vijesti 16. sij 201508:42 > 08:46
Izvor: N1

Gost teme dana Novog dana s Tihomirom Ladišićem bio je odvjetnik Anto Nobilo, odvjetnik Ivana Čermaka. Govorio je o sukobu ministra Ivana Vrdoljaka i Ivana Čermaka oko kvalitete goriva Croduxovih crpki, ali i o suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u Njemačkoj.

Govoreći o slučaju Crodux, kazao je da je nedvojbeno da je provedena protuzakonita prodcedura i da agencija koja je provodila ispitivanje kvalitete goriva nije imala akreditaciju za vršenje analize te da su rezultati bili krivo protumačeni.

“Ministar Vrdoljak je ovo iskoristio za svoju političku promidžbu. To se tako ne radi, Crodux je oštećen i Vrdoljak to ne smije raditi u ovako teškoj gospodarskoj situaciji”, kazao je Nobilo za Novi dan.

Na upit o tome smatra li da je nova runda akcije Oktan na neki način pritisak na Čermaka i Crodux, odgovara potvrdno. “To je novi pritisak, vidi se da je to poprimilo razmjere nekog osobnog obračuna i to nije dobro, to se tako ne radi”, kazao je Nobilo.

Croduxovo je gorivo i bolje nego što zakon nalaže

Kazao je da je analiza koju je Crodux proveo pokazala da je gorivo kvalitetno. “Pokazalo se da je svojstvo goriva i bolje nego što zakon u Hrvatskoj nalaže”.

“Teško je reći koji su motivi Ministarstva, ali je činjenica da je došlo do grešaka, ne samo u tehničkoj analizi, već i u tumačenju tih rezultata i u pravnoj upotrebi. Teško je ne primjetiti da je Čermak jedini hrvatski lanac opskrbe gorivom, ali ne bismo željeli brzati i reći da je ministar zloupotrebio svoj položaj. Ne želimo raditi greške kakve radi Ministarstvo, ali neke stvari su nam simptomatične”, zaključuje.

Izbacili djelatnika Croduxa iz Ministarstva

Kazao je da je jedan djelatnik Croduxa pokušao ući u zgradu Ministarstva kada je u tijeku bila konferencija za medije, ali da je izbačen iz zgrade. Kazao je i da je veliki problem što nema komunikacije između Croduxa i Ministarstva, već da sve doznaju preko medija.

Najavio je da će Crodux, u slučaju da se Vrdoljak ne ispriča, ići s tužbom za naknadu štete. “Radimo procjene, ali ćemo najprije obavijestiti Ministarstvo i dati im sve informacije. Tek kad Ministarstvo obavijestimo o visini štete, obavijestit ćemo javnost, ali svakako se radi o višemilijunskim tužbama”.

Ministar Kotromanović je javno dao podršku Croduxu, a Nobilo da ne zna kakvi su odnosi u Vladi, ali je ponovio da je činjenica da je gorivo kvalitetno. Kazao je da se nitko od korisnika dosad nije žalio na kvalitetu goriva Croduxa.

“HDZ će pokušati zloupotrebiti suđenje Perkoviću i Mustaču”

Komentirajući suđenje Perkoviću i Mustaču u Njemačkoj, Nobilo je kazao da svjedočenje Bože Vukušića još nije završeno i da je njegova procjena da će to svjedočenje trajati još barem tri dana.

“Ne bih htio ići u detalje, ali prvog dana je Vukušić rekao da ne zna ništa o ubojstvu Đurekovića, on dakle nije izravni svjedok. Sve je počelo s ratnom propagandom i to je jedini dokaz. Drugi dokaz je da Vukušić tvrdi da mu je Perković dostavio ključ garaže u kojoj je ubijen Đureković, a mi imamo zapise u kojima on govori da ništa ne zna o ključu, već da su ubojice zaključali garažu.

Vrata te garaže nisu imala kvake, samo ključem ih se moglo otvoriti. Utvrđeno je da je Đureković sam otključao garažu, a ubojice su je nakon ubojstva zaključale”, kaže Nobilo.

#related-news_0

Dodaje da svjedok Vukušić ima dva problema osnovna problema, a to su nedovoljna obrazovanost za tumačenje dokaza i pravnih spisa te osobna mržnja. Prema procjeni Nobila, proces bi mogao biti gotov do listopada ove godine.

“Nitko ne može objasniti zašto u Njemačkoj inzistiraju na suđenju za ubojstvo Đurekovića. Ne bih rekao da će politika imati direktnog utjecaja na suđenje, ali suđenje će vjerojatno biti iskorišteno u sklopu nadolazećih izbora. Ako ishod suđenja bude negativan za moje branjenike, HDZ bi to mogao iskoristiti za svoju propagandu i govoriti o komunistima, donošenju zakona o lustraciji i o tome da se “lijevi” političari maknu sa scene. Moglo bi doći do zloupotrebe postupka, što nije potrebno”, kazao je Nobilo te dodao da je uvjeren da u ovom trenutku obrana dobro stoji i da će dokazati nevinost svojih branjenika.

“Ne mogu protumačiti kome je u interesu da ovo kazneno djelo prebaci iz Beograda u Zagreb”, zaključio je.