Do "pilule za dan poslije" uskoro bez recepta i u Hrvatskoj

Vijesti 20. sij 201515:42 > 15:49
Izvor: Morgue File/Ilustracija

Hitni kontraceptiv ellaOne, odnosno "pilula za jutro poslije”, koja se uzima najkasnije 72 sati nakon rizičnog spolnog odnosa u slučaju sumnje na mogućnost neželjene trudnoće, ubuduće će se, prema odluci Europske komisije, u svim zemljama EU moći dobiti bez recepta.

O datumu kada će se na taj način lijek početi izdavati u Hrvatskoj javnost će izvijestiti Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Odluka je stupila na snagu 9. siječnja, pravno je obvezujuća za zemlje članice Europske unije, uključujući i Hrvatsku, a donesena je temeljem preporuke Europske agencije za lijekove (EMA), navodi u utorak u priopćenju HALMED.

Prije početka izdavanja pilule bez liječničkog recepta u hrvatskim ljekarnama proizvođač će proizvesti lijek s novoodobrenim označavanjem i uputom o lijeku prilagođenom novom, bezreceptnom statusu izdavanja lijeka. Također će biti pripremljeni edukativno-informativni materijali te obavljena edukacija zdravstvenih radnika o hitnoj kontracepciji radi pružanja stručnih informacija budućim korisnicama lijeka.

U HALMED-u naglašavaju kako je hitna kontracepcija metoda koja se koristi samo povremeno, te nikako ne smije biti zamjena za metodu redovne kontracepcije.

Tvrtka Laboratoire HRA Pharma, nositelj odobrenja za stavljanje lijeka u promet u EU, obvezala se izmjenu implementirati unutar šest mjeseci od dana donošenja odluke u svim zemljama članicama EU, izuzev onih čija nacionalna zakonodavstva strogo propisuju izdavanje kontraceptiva isključivo uz liječnički recept.