"Svi privedeni koji su postavili požare državljani su RH"

Vijesti 26. kol 201711:30 > 11:32
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić komentirao je požare, kao i najnovija uhićenja zbog namjernog izazivanja požara te postupanje policije na vrhuncu požarne sezone.

“Policijska uprava šibensko-kninska je i prije naloga ministra Božinovića poduzimala mjere i radnje na otkrivanju, kako uzroka požara tako i na otkrivanju eventualnih palitelja, odnosno piromana. Do naloga ministru ova Policijska uprava već je podnijela pet kaznenih prijava zbog počinjenja kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, a radilo se o četiri nehajno izazvana požara na otvorenom prostoru te na građevini, o jednoj seriji namjerno podmetnutih, a evidentirali smo i jednu psihički bolesnu osobu koja je podmetnula dva požara. Nakon ministrovog naloga otkrili smo još četiri počinitelja, o čega su tri potpaljivala požare namjerno na otvorenom prostoru, a četvrti nehajno u krugu NCP-a, te još jednu psihički bolesnu osobu koja je podmetnula sedam požara”, kazao je Kostanić za portal Šibenik.in.

Opisao je razliku u počiniteljima požara. “Određenima pobjegne vatra prilikom spaljivanja biljnog otpada na poljoprivrednom zemljištu, dok primjerice čiste maslinike i druge poljoprivredne kulture ili prilikom spaljivanja zbog nicanja nove trave radi ispaše stoke. Kako nisu spaljivanje prijavili vatrogascima, a požar se proširio i izazvao opasnost za građane i imovinu, svojim nehajem i olakim shvaćanjem posla kojeg misle lako i brzo obaviti, ‘zaradili’ su kaznenu prijavu. Drugi potpaljuju požare zbog svojih privatnih sukoba s određenim osobama jer žele te osobe prikazati kao palitelja i piromana, ali radom policije, u suradnji s građanima i vatrogascima, dokazali smo njihovu odgovornost i kazneno ih prijavili zbog namjernog izazivanja požara. Objašnjenjem te razlike između počinitelja jasno je da imaju različite razloge kojima objašnjavaju svoje postupke”, rekao je Kostanić.

Dotaknuo se i svojevrsne “antisrpske euforije”, koja se pojavila nakon što je za uzrokovanje požara uhićeno nekoliko pripadnika srpske nacionalne manjine. “Policija prvenstveno utvrđuje tko je počinitelj i koji mu je motiv bio za počinjenje kaznenog djela. Ne bavimo se raznim komentarima tko je koje nacionalnosti. Kriminalističkim istraživanjima smo utvrdili te navodimo kako su svi počinitelji državljani Republike Hrvatske, tako da je bilo kakvo raspirivanje mržnje nepotrebno”, rekao je Kostanić za portal Šibenik.in.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.