Dva velika kita primijećena kod Malog Lošinja

Vijesti 28. kol 201715:11 > 15:16
Podijeli:
Izvor: pixabay.com

Znanstvenici s Instituta Plavi svijet na svom Facebook profilu su objavili snimke neobičnih posjetitelja nedaleko od Malog Lošinja.

Radi se o kitovima Balaenopteri physalus, odnosno kitu perajaru koji može narasti i do 20 metara.

”Tijekom jutra Institut Plavi svijet je primio dojavu o opažanju dva velika kita (hrvatsko ime vrste je „veliki kit“) zapadno od Lošinja.

Istraživači su odmah izašli na more s ciljem prikupljanja podataka o ovom opažanju te utvrđivanja stanja opaženih životinja. Kitove su opazili oko 3 NM zapadno od uvale Malog Lošinja te su s njima proveli nešto više od dva sata.

Utvrdili su da se radi o dvije odrasle jedinke čija veličina je procijenjena na oko 17 i 18 metara. Kitovi izgledaju u dobroj formi. Tijekom gotovo dva sata promatranja, životinje su prosječnom brzinom od oko 3-4 čvora putovale prema jugu. Na površini su se pojavljivali svakih 10-15 minuta te su u prosjeku uz površinu bili svega minutu prije slijedećeg zarona. Tijekom opažanja istraživači su prikupili podatke o ponašanju, fotografije za foto-identifikaciju te uzorke oljuštene kože za genetičku analizu”, objavljeno je na Facebooku ‘Blue World Institutea’.