Most: Nije istina da će struja poskupjeti za samo 20 kuna

Vijesti 31. kol 201711:52 > 16:27
Izvor: N1

U sjedištu Mosta nezavisnih lista danas je u 16 sati održana press konferencija povodom najavljenog poskupljenja struje.

O cijeni električne energije govorio je Tomislav Panenić, bivši ministar gospodarstva i saborski zastupnik Mosta, te tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Mate Rebić.

“Rješenje nije konačno. Mislim da je tu poanta radi čega i ja u mom mandatu kao ministar kad sam bio zadužen za energetiku smo išli da taj udar koji dolazi probamo izbalansirati, da dio obaveza prenesemo na proizvođače koji proizvode ekstra profite. Registar neporeznih davanja, parafiskalnih nameta jedna je od velikih stavki u Ministarstvu gospodarstva, i upravo se odnosi na tu naknadu, ona je u 2016. godini bila veličine od oko milijardu i pol. S ovim povećanjem cijena popet će se na dvije milijarde kuna. Vlada je donijela plan reformi za ovu godinu, u tom programu naveli su cilj da poslovni sektor rasterete za 20 posto od prekomjernih neporeznih davanja. To kao dokument s ovim povećanjem palo je u vodu. Ciljevi koji su se postavili urušili su se. Opterećenje ne mogu smanjiti za ovaj iznos koji su naveli”, rekao je Panenić.

“Prozivanje da ja kao ministar, kao i ministar Dobrović nismo povećali naknadu nije bila politika vlade u kojoj smo mi bili, nego smo išli da nađemo model da se ne mora na ovaj načon pojednostaviti donošenje odluka. Možemo onda izaći na ulicu, naći bio kojeg ministra i on će potpisati odluku. Time potvrđujemo da smo suglasni da su svi projekti koji su ugovoreni u mandatu Vlade Zorana Milanovića i ministra Ivana Vrdoljaka biti uredno plaćeni od strane hrvatske države, a hrvatska će država sredstva za to ubirati od građana”, rekao je Panenić.

“Opskrbljivači su vjerojatno nasmiješeni, dobre su volje, znaju da će se naplatiti i nemaju potrebe razgovarati niti s ministrom niti s vladom i oni će se danas namiriti”, dodao je.

Rebić je rekao da su mostovci u svom mandatu u Vladi, kako bi smanjili udar na građane, razgovarali s proizvođačima i s njima htjeli postići dogovor da se ne smanji cijena, da se ne bi obveze prelile na sve građane. “Tu nismo imali pozitivne pomake s njihove strane i zato se razmišljalo o uvođenju posebne trošarine za obnovljive izvore energije. Druga mjera koju smo radili s opskrbljivačima električne energije urodila plodom. Ovom odlukom je i produženje otkupne cijene udar na tržište, s time se tržište električne energije na jedan način narušava i posljedica toga može biti daljnje povećanje cijene električne energije. Ova godina je jako sušna, čekamo polugodišnji izvještaj HEP-a da vidimo koliki će imati utjecaj, ali moramo biti svjesni da ovako samo jedna jednostavna mjera nas dovodi sigurno u poskupljenja”, rekao je Rebić.

Istaknuo je da cijena od gotovo 23 kune nije točna. “Morate razdvojiti građane u Zagrebu, koji se griju na plin i kućanstva u Dalmaciji, koja se griju na struju. Oni će imati mjesečne račune više i do 100 kuna, tako da poskupljenje od 20 kuna nije istina. Paradoks je da domaćinstva u Dalmaciji, čije lokalne zajednice najviše i pokreću obnovljive izvore energije, na kraju imaju najskuplju struju”, rekao je Rebić.

Panenić je kritizirao i ministra Ćorića. “Vrlo se površno pristupilo povećanju električne energije. Nisam čuo u mandatu Ćorića nijednu aktivnost koja bi došla u razgovore ili pregovore ili pritiske na takve opskrbljivače”, rekao je Panenić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.