'Odluka o preimenovanju Trga je legalna, ali ne i legitimna'

Vijesti 01. ruj 201709:56 > 10:01
Ilustracija

Potpuni je debakl da su od 17 vijeća gradskih četvrti samo 4 vijeća dala pozitivno mišljenje na prijedlog promjene imena Trga maršala Tita

Na drugoj sjednici Skupštine Grada Zagreba koja je trajala od 9:00 ujutro do 2:10 ujutro sljedeći dan – četiri zastupnika/ce Kluba zastupnika lijevog bloka raspravljali su i odlučivali o 27 točaka dnevnog reda. Unatoč brojnim točkama koje su bitne za kvalitetu života građana Zagreba kao što su izvješće o provedbi gradske strategije za osobe s invaliditetom, izvješće o sigurnosti u Zagrebu, izvješća o izvršenju proračuna za 2016. godinu, odluke o EU projektima te suglasnosti na prodaje zemljišta, najveću pozornost javnosti je nažalost izazvala točka o izmjeni imena Trga maršala Tita’, priopćili su u petak iz Zagreb je NAŠ.

Sva četiri zastupnika/ce iz Kluba zastupnika lijevog bloka glasali su protiv predložene izmjene Trga maršala Tita i političke trgovine koja se posljednjih mjeseci odvija između ekstremne desnice i aktualnog gradonačelnika, no prijedlog je prošao s 29 glasova za, 20 protiv i 1 suzdržanim.

Na početku pojedinačnog izlaganja Tomislava Tomaševića iz Zagreb je NAŠ! o ovoj točki, svi zastupnici Kluba zastupnika “Neovisni za Hrvatsku” napustili su dvoranu, što je u konačnici rezultiralo gubitkom kvoruma i privremenim prekidom sjednice. Tomislav Tomašević je na početku ponovljenog izlaganja naglasio da je ispod minimuma političke pristojnosti da svi zastupnici “Neovisni za Hrvatsku” napuštaju sjednicu na točki dnevnog reda koju su sami nametnuli.

Tomašević je istaknuo: “Gospodin Hasanbegović glavni je krivac što na prvoj redovnoj sjednici Skupštine imamo točku dnevnog reda koja mjesecima dijeli javnost i na koju trošimo većinu političke energije koju bismo trebali trošiti na borbu protiv korupcije ili privatizacije komunalnih usluga”. Dodao je i kako ekstremna desnica o temama važnima za život građana Zagreba nema baš ništa za reći budući da se za vrijeme trinaest prethodnih točaka dnevnog reda o kojima se raspravljalo čak 12 sati njihovih 5 zastupnika javilo ukupno samo 3 puta za riječ.

Tomašević je upozorio na rast fašističkih tendencija u društvu te tom prilikom podsjetio Skupštinu na neke od najpoznatijih izjava gospodina Hasanbegovića: “antifašizam je floskula”, “antifašizam nije u Ustavu RH”, “Hrvatska nije pobijedila u 2. Svjetskom ratu” “treba ukinuti Dan antifašističke borbe”.

Naglasio je i da će odluka o preimenovanju Trga, ukoliko se donese, biti legalna, no ne i legitimna budući da se o njoj građani nisu mogli izjasniti, a nije dobila ni potporu vijeća gradskih četvrti.

“Svima je jasno da je oko pitanja imena Trga maršala Tita javnost podijeljena, ovoj odluci nije prethodila široka javna rasprava, niti su građani imali priliku da se direktno o tome izjasne, iako je biračima gradonačelnika obećano da će se o tom pitanju odlučivati na referendumu”, izjavio je Tomašević.

“Potpuni je debakl da su od 17 vijeća gradskih četvrti samo 4 vijeća dala pozitivno mišljenje na prijedlog promjene imena Trga maršala Tita”, rekao je s govornice te dodao kako je to pogotovo porazno s obzirom na to da su Milan Bandić i HDZ u postizbornim trgovinama osigurali većinu u čak 15 od 17 vijeća gradskih četvrti.”, navode u priopćenju.