"Kriminalizacija ZDS bi bila izjednačavnje žrtve i agresora"

Vijesti 05. ruj 201709:44 > 09:46
N1

O ploči HOS-a u Jasenovcu za Novi dan govorio je Pero Ćorić, glavni tajnik HSP-a Ante Starčević, koji je i sam nazočio postavljanju spomenute ploče.

Sudjelujete li u pregovorima Vlade i HOS-a i koja su po vama moguća rješenja?

“Ja osobno ne sudjelujem jer nisam bio pripadnik HOS-a iako sam šest godina bio u vojsci i znam sve. Po meni se u grbu HOS-a nalazi stari hrvatski pozdrav Za dom spremni. Naravno da je na njima, da ga kao takvog, obrane – da je to stari hrvatski, povijesni, a ne ustaški pozdrav. I sam sam ga koristio kao i mnogi vojnici koji su uspjeli obraniti Hrvatsku od srpske agresije. Ako su se znali ’91. nositi s velikim neprijateljima, znat će se i danas oduprijeti beneficijama i sinekurama koje se nude na stolu ovh dana.”

Koje su to sinekure?

“Žalosti me da je Plenković kao glavni pregovarač produkt neprimjerenih političkih ucjena od strane gospodina Predraga Štromara i Milorada Pupovca. To nisu niti HDZ niti Andrej Plenković shvatili. Ponosan sam da sam sudjelovao na postavljanju ploče. To je inicirao HSP AS-ov zastupnik u zagrebačkoj skupštini. Svi su onda glasali da se to financira.

Svi su dobili poziv, političari i mediji, to se nije radilo pod okriljem noći. Nitko nije reagirao dok u Novostima Pupovac nije objavio da je to neprimjereno. 

Kada je dirigentsku palicu imao Tomislav Karamarko, Vlada nije pristajala na nikakve ucjene.”

Nedavno ste poručili Plenkoviću da će ga “ruka pravde stići i u Bruxellesu”. Što ste mislili?

“Parafrazirao sam Thompsona, kojemu se i danas sudi. Mislim da je sve to stvar podmetanja i neistina. I kad sam raskinuo suradnju s HDZ-om kad je tamo na čelo došao Plenković, rekao sam da je razlika da on dolazi s briselskog tepiha, a ja se i danas javljam iz grada koji umire – Iloka. I putujem kasnije u grad koji umire – Vukovar. Plenković je preuzeo vlast u Hrvatskoj na jedan nepolitčki, neprihvatljiv način. I Joseph Daul je rekao da nije samo promatrao, nego aktivno i sudjelovao u izborima. Teško je s rogatim se bosti, ali ja se neću opustiti ni predati. To je poruka.

Kad izgubi izbore, a ubrzo hoće, u HDZ-u će shvatiti da Marko Kraljević ima više veze s televizorom u boji, nego Plenković s hdz-om.”

Što ako se donese posebne zakonsko rješenje kojim bi se ZDS kriminalizirao?

“Ja ga se osobno nikad neću odreći. Neću bježati od javnosti kao Plenković u Kninu, gdje je stisnuo govor među 200 odabranih. I ova današnja Vlada kojoj je on na čelu, u kojoj je i Tomislav Saucha koji je ukrao šerpu ribu… Da ne govorimo o vrijednostima HNS-a i SDSS-a… To sve mora doći na svoju naplatu.

Ako se kriminalizira ZDS, to će biti izjednačavanje žrtve i agresora.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.