Što nam poručuje brk Marka Skeje?

Vijesti 08. ruj 201717:36 > 17:37
Izvor: N1

Koju poruku Marko Skejo, ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a, šalje svojim brkom koji je nakon jučerašnje konferencije za novinare, povodom dogovora s Vladom o ploči u Jasenovcu, došao u prvi plan?

Stručnjakinja za komuniciranje Ljiljana Buhač kaže da Skejo svojim izgledom tendenciozno, svjesno i promišljeno šalje poruku o svom političkom opredjeljenju, a stručnjakinja za retoriku Mirela Španjol Marković smatra da mu se pridaje previše pažnje.

Buhač smatra da Skejo nije slučajno na konferenciju za medije koju je pratila cijela Hrvatska došao u takvom izdanju. ‘Osoba koja preferira imidž što se povezuje s likom Hitlera jasno pokazuje svoje stavove i šalje poruku kako želi da ga se upravo i percipira na taj način’, kaže i dodaje da vanjskim izgledom šaljemo društvene znakove i komuniciramo.

Skejino ograđivanje od fašizma nije usklađeno s njegovim izgledom. ‘Nije važno što kaže, nego što se vidi. Svojim brkovima i odijevanjem daje specifičan komentar o svojoj društvenoj ulozi i svom stavu prema okruženju u kojem živi. Ako mu je cilj da ga javnost percipira u negativnom kontekstu – uspio je’, dodaje.

Mirela Španjol Marković, stručnjakinja za retoriku i autorica knjige ‘Moć uvjeravanja’, smatra da je pogrešno uopće pridavati ‘važnost takvim likovima’, piše tportal.

‘To je pogreška. A njegovi su brkovi metafora i svjesno podilaženje publici koja je nazadna, čija nazadnost proizlazi iz neznanja’, smatra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.