Ramljak: Podnio sam kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba

Vijesti 09. lis 201707:20 > 18:32
Izvor: N1

Nakon što je izvanredni povjerenik Ante Ramljak u četvrtak objavio revidirane financijske izvještaje za glavne Agrokorove kompanije, danas smo doznali zbirne podatke za cijeli koncern. Konsolidirani gubitak Agrokor Grupe za 2016. iznosi 11,04 milijardi kuna, ukupne obveze bile su 56,28 milijardi, a gubitak iznad vrijednosti kapitala 14,5 milijardi.

Objavu izvješća pratite UŽIVO na N1 televiziji.

Izvanredni povjerenik Ante Ramljak kazao je da je zbog uočenih nepravilnosti podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba.

Više čitajte OVDJE.

Agrokor
Agrokor

TIJEK DOGAĐAJA

18:21 Predsjednik HSS-a Krešo Beljak u ponedjeljak je komentirajući revidirana izvješća Agrokora za 2016., istaknuo kako smo svi skupa u Hrvatskoj svjedoci “monstruoznim optužbama s jedne, ali i s druge strane” te poručio kako u ovom trenutku nije spreman nekome vjerovati, “pogotovo ne nekome koga je HDZ instalirao na bilo koju funkciju”.

Više čitajte OVDJE.

18:06 Nakon objave revidiranog financijskog izvještaja Agrokora d.d. i revidiranog konsolidiranog financijskog izvještaja grupe Agrokor, koje je proveo Price Waterhouse Coopers, a predstavio izvanredni povjerenik Ante Ramljak, reagirala je Vlada RH.

Više čitajte OVDJE.

17:51 Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati priopćila je da se glede predstavljenog revidiranog financijskog izvješća Agrokora d.d. i revidiranog konsolidiranog financijskog izvještaja grupe ne želi miješati u sudske procese ni potencijalnu individualnu odgovornost pojedinaca, te da je zanima isključivo budućnost Agrokora.

Više čitajte OVDJE.

17:45 Predsjednica stranke Građansko liberalni savez (GLAS) Anka Mrak-Taritaš komentirala je revidirano financijsko izvješće za cijeli koncern Agrokor objavljeno u ponedjeljak istaknuvši da je ono potvrdilo sve ono na što se sumnjalo pritom izrazivši žaljenje što prošlog tjedna u Saboru nije osnovano istražno povjerenstvo za Agrokor.

Više čitajte OVDJE.

17:44 I predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić je priopćenjem reagirao na revizorsko izvješće za Agrokor d.d.

Više čitajte OVDJE.


17:43
Ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić dala je svoje viđenje podataka koje je javnosti predstavio izvanredni povjerenik za Agrokor, a do kojih je revizijom poslovanja koncerna došla tvtka PwC.

Više čitajte OVDJE.

17:28 I predsjednik Mosta Božo Petrov prokomentirao je revizorsko izvješće za koncern Agrokor: “Mislim da je svima jasno zašto je Most inzistirao na rašćišćavanju problematike Agrokora. Transparentnost koju smo nametnuli je najveća dobit Hrvatske, ali na ovome ne treba stati. Nema jednog žrtvenog janjca, što se tiče Todorića i njegove kaznene prijave koju je podnio i Ramljak, njime će se baviti DORH, ali vidimo da nije funkcionirao sustav. Gdje je odgovornost HANFA-e, Porezne uprave, Ministarstva financija, HNB-a?”

Više čitajte OVDJE.

17:07 Nakon što je izvanredni povjerenik Ante Ramljak predstavio izvješće revizije koncerna Agrokor javnosti se obratio šef SDP-a Davor Bernardić: ”Ono što smo mogli čuti od Ramljaka, radi se o tome da je iščitao gubitak od preko 20 mlrd kuna i postavlja se pitanje kako je bilo moguće svih ovih godina da se kroz knjige vodi gubitak. Nije u tome očito bio sam Todorić, mnogi su mu pomagali i očekujemo da se utvrdi odgovornost. Brakorazvodna parnica HDZ-a i Todorića jer je on optužio i Ramljaka. Način na koji se ovo može raspetljati može biti poguban za gospodarstvo. Ovakve situacije više u Hrvatskoj neće biti moguće”.

Više čitajte OVDJE.


17:02 
Nakon objave revizorskog izvješća Agrokora, oglasio se Ivica Todorić i poručio: “Laž je da je išta u Agrokoru bilo sakrivano, prema bilo kome”.

Više čitajte OVDJE.


16:40
U Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) u ponedjeljak nisu željeli ništa reći o slučaju Agrokor i kaznenoj prijavi koju je protiv odgovornih osoba podnio izvanredni povjerenik Ante Ramljak.

Više čitajte OVDJE.

16:25 Ramljak je poručio da garantira da nijedan građanin Hrvatske neće plaćati ove dugove, a kazao je i da ga je iznenadilo ovo jer je mislio da je sve vidio, naime, kako je podsjetio: “Bio sam konzultant u jako puno kompanija u Hrvatskoj. Iznenadio me iznos koji je godinama bio sakriven. Svi smo znali da ima nekakvih problema s ovom grupom, svi smo to znali, ali kako se to uspjelo tako lako prikriti svih tih godinama. To me najviše iznenadilo”.

16:15 10. travnja navečer sam se prvi put susreo s Wagnerom, a s jednim od predstavnika Knightheada sam se prvi put susreo 30. ožujka, rekao je Ramljak na pitanje kada se susreo s Wagnerom i predstavnicima Knightheada.

16:12 Ramljak je kazao da je uvjeren da će biti jako puno civilnih tužbi u slučaju mešetarenja obveznicama, ali nije želio reći jesu li Porezna uprava ili neke druge institucije morale znati za ovakvo stanje u Agrokoru. Rekao je tek da si je netko “priskrbio nezakonitu korist”.

16:10 Svakih godinu dana se produžavao kredit od Adrisa s novim aneksima. Adris je čist, u njihovim papirima je pisalo da je to kredit dok je u Agrokorovim papirima pisalo da je to kapital, kazao je upitan za kredit.

16:04 Pozajmice tvrtki Ivici Todoriću su išle 2015. i 2016. godine. Sigurno ima pozajmica i za druge godine. Pozajmice iznose oko 2,6 milijardi kuna, što sad isto pokušavamo naplatiti, kazao je Ramljak, objasnivši da su kredit koji su dali bankari knjižili kao kredit, ali ovdje se nije knjižilo kao kredit. Sve je izgledalo fantastično dok nije puklo, kazao je, a o prebacivanju privatnih troškova na kompaniju nije želio detaljno govoriti, tek je kazao da je tu bilo i ljetovanja i mondenih ljetovališta i helikoptera i raznih drugih troškova.

16:03 Koliki bi trebao biti otpis dugova – o tome je sada još rano govoriti, kad prijavimo tražbine, vidjet ćemo koliki će biti, dodao je Ramljak.

16:01 Od prvog sam dana zauzeo stav da na te blogove ne odgovaram, ne mislim voditi polemiku kroz medije s Todorićem, njemu je najteže, sam zna što je ovdje bilo i stvarno mu nikad u nijednom trenutku nisam želio loše. On je u situaciji da brani sebe napadom i mislim da će na nekom drugom mjestu morati odgovoriti na puno pitanja, kazao je Ramljak upitan za blog Ivice Todorića i njegovu najavu da će Ramljaka kazneno prijaviti.

Više čitajte OVDJE.

15:55 Govorim o 2016. godini, podnio sam kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba koje su u 2016. sjedili u Upravi, pojasnio je Ramljak novinarima na pitanje o kojim je odgovornim osobama riječ.

15:53 PwC je dopisom upućenim meni izvijestio meni – nakon svih ovih nalaza angažirali smo forenzičku kompaniju koja bi trebala istražiti svaku stavku troškova i pokazati stvari gdje je stvarno otišl arazlika u novcu. Ja sam nakon tog dopisa danas već poduzeo određene zakonske aktivnosti, istaknuo je Ramljak i kazao: Podnio sam kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba i dalje je na DORH-u da odradi dio svojega zadatka. Govorim o 2016. , podnio sam kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba koje su u 2016. sjedili u Upravi, pojasnio je Ramljak novinarima na pitanje o kojim je odgovornim osobama riječ.

15:52 U izvješću se navodi kako je PwC pismom obavijestio izvanrednu upravu o računovodstvenim nepravilnostima uočenima tijekom revizije, a “koje mogu ukazivati na potencijalne protuzakonite radnje”. Riječ je o prikrivanju primljenih pozajmica i/ili kredita, kao i troškova poslovanja i troškova kamata koji su prikazani kao potraživanja prema vlasniku. Također, u PwC-u su ukazali i na nepravilnu klasifikaciju imovine i rezervi, nepravilno prikazivanje pozajmica kao vlasničkog kapitala te nepravilno prikazivanje danih pozajmica kao novca i novčanih ekvivalenata.

Konkretno, neprikazano ili krivo iskazano je 3,9 milijardi kuna obveza po kreditima, 2,3 milijarde operativnih i financijskih troškova za razdoblje od 2010. do 2015. te 2,1 milijardu kuna krivo prikazanog novca i novčanih ekvivalenata, što je ispravljeno u izvješću za 2015. Utvrđeno je i da ranije nisu iskazani dani krediti i potraživanja u iznosu od 2 milijarde kuna. Također, utvrđeno je i nepravilno korištenje tzv. metode udjela u Agrokoru d.d. Od 2006. do 2011., što je rezultiralo ispravkom vrijednosti udjela u iznosu od 3,5 milijarde kuna, tj. Za toliko su bili precijenjeni prihodi.

Agrokor

Ramljak je pojasnio da je vlasnik Ivica Todorić bio sklopio s Agrokorom d.d. Sporazum. prema kojem se reguliraju troškovi povezani s inicijalnom javnom ponudom (IPO) društva i/ili dijela društva Agrokor, a koji se prema tom sporazumu odnose na troškove raznih savjetnika i ostale troškove povezane s navedenom transakcijom. Navedenim sporazumom je ugovoreno da će Ivica Todorić nadoknaditi spomenute troškove u slučaju da se IPO dogodi, a u protivnom će troškove snositi Agrokor.

Sporazumom o raskidu Sporazuma o snošenju mogućih negativnih efekata IPO Agrokora d.d., čiji je rok realizacije bio 30. prosinca 2018. godine, od 14. prosinca 2016. godine između Ivice Todorića i Agrokora d.d., navodi se da „temeljem analize svih dostupnih podataka i činjenica da do realizacije predmetnog projekta nije i niti će doći (…) stranke Sporazum raskidaju s danom 14. prosinca 2016. godine“. Taj Sporazum o raskidu izrijekom potvrđuje da su se Agrokor d.d. i Ivica Todorić 14. prosinca 2016. suglasili da do IPO Agrokora „nije i niti će doći“ te su svi troškovi navodno povezani s ovim projektom, a koji nisu bili prikazivani niti knjiženi od 2010. do 2015. godine, postali trošak 2016. godine. U sklopu revizije utvrđeno je da se samo dio tih troškova odnosi na IPO.

Agrokor

15:50 Od 31.12. 2014. do 31.12.2016. ukupno umanjenje ukupnog kapitala ispravaka vrijendnosti je 21,7 milijardi kuna. Od toga je gubitak u 2016. godini 11,2 milijarde kuna, a u 2015. godini nakon svih ispravaka vrijednosti je iznosio realan gubitak od 3,6 milijardi kuna. U cijelom izvještaju uočili smo računovodstvene nepravilnosti, ali one se odnose na 3,9 milijardi kuna neprikazanih obveza, 2,3 milijardi kuna neprikazanih operativnih i financijskih troškova i reklasifikacija 2,1 milijardi kuna novca i novčanih ekvivalenta. Nepravilno je i utvrđena vrijednost imovine u iznosu od 3,5 milijardi kuna. U 2016. godini gubitak je bio 11,1 milijardu kuna. Gubitak iznad visine kapitala je nakon svih ispravaka 14,5 milijardi kuna. Vrijednost imovine je 40,1 milijardi kuna, a obaveza 56,3 milijarde kuna.

Više čitajte OVDJE.

15:47 Možda je to stavljeno na neki tranzitni račun, a revizori to nisu vidjeli, postoji ugovor prema kojemu će biti kompanija listana na burzi i da će troškovi listanaj biti troškovi kompanije, sve ono vezano za taj projekt IPO-a dok se ne izađe na burzu, a kad vlasnik dobije novac od dionica vratiti će taj novac. Ako ne dođe do toga, tada ti troškovi postaju troškovi kompanije. 

Unutar tih 2,2 milijarde kuna ima svakakvih troškova, no rekao bih da je 50 posto njih privatno, a dobit se svake godine uvećavala i na račun nje su se isplaćivale dividende.

15:46 Krajem 2015., prema revizorima, koncern je imao gubitak iznad visine kapitala od 2,9 milijardi kuna, dok je ranija uprava u svom izvješću iskazivala kapital u plusu od 7,5 milijardi kuna. Kako stoji u revizorskom izvješću, kapital Agrokor grupe smanjen je za 2015. i 2016. za 22 milijarde kuna.Iako su izvještaji pripremljeni po načelu neograničenosti poslovanja, jedini način da Grupa na nastavi poslovati je kroz sklapanje nagodbe. 

Agrokor d.d., prema revizorskom izvješću, u 2016. poslovao je s gubitkom od 10,84 milijardi kuna, nakon godinu ranije zabilježenih 1,3 milijarde kuna. Gubitak za 2015. revizija je prepravila, budući da je ranija Uprava izvijestila o 198 milijuna kuna gubitka. Ukupna imovina Agrokora d.d. bila je na kraju 2016. 15,4 milijardi kuna, otprilike 10 milijardi kuna manje nego krajem 2015. godine.

15:44 Agrokor je prošle godine završio s 11 milijardi kuna gubitaka. U 2015. godini je prikazana dobit od 1,2 milijarde kuna, a u biti je koncern poslovao u gubitku 3,6 milijardi kuna. Sveukupno je vrijednost Agrokora smanjena za 21,7 milijardi kuna. Posebno je zanimljivo kako je Todorić skrivao troškove, a u zaključku se navode iznosi koji zajedno daju čak 8,2 milijarde kuna. Tu je skoro 3,9 milijardi kuna kredita koje je digao, 2,2 milijarde kuna operativnih i financijskih troškova, prikazao je da ima 2,1 milijarde kuna na računu kojih nije bilo.

15:40 Ukupne obveze Agrokor grupe, prema revizorskom izvješću, iznosile su na kraju 2016. godine 56,28 milijardi kuna. Prepravljeno izvješće za 2015. govori o konsolidiranim obvezama od gotovo 55 milijardi kuna, naprema 45,3 milijarde, koliko je iskazala prijašnja uprava. To je razlika od 9,7 milijardi kuna. Ukupni kapital Agrokor grupe na kraju 2016. bio je negativan, odnosno evidentiran je gubitak iznad vrijednosti kapitala od 14,5 milijardi kuna.

15:38 Konsolidirani gubitak Agrokor Grupe, koja obuhvaća Agrokor d.d. i povezana društva, za 2016. godinu iznosi 11,04 milijardi kuna, dok je u 2015. taj gubitak, nakon prepravljenih izvješća, bio 3,6 milijardi kuna. Ranija uprava Agrokora za 2015. iskazala je konsolidiranu nego dobit na razini grupe od 1,17 milijardi kuna. Razlika između ranije iskazane i danas objavljenog rezultata za 2016. tako iznosi 4,78 milijardi kuna, pobrojao je Ramljak. Ukupna imovina Agrokora zadnjeg dana 2016. bila je 41,75 milijardi kuna, te je bila 10,3 milijardi manja nego što pokazuje izvješće za 2015. Ukupnu imovinu krajem 2015. revizori su smanjili za 752 milijuna kuna, na 52 milijarde kuna.

15:33 PwC je započeo rad u svibnju ove godine i uz velike napore – da neke stvari identificiramo – imamo današnju prezentaciju koja obuhvaća samo konsolidirane rezultate za 2016. godinu Agrokor d.d. i konsolidirane grupe i vidjet ćemo njegov rezultat poslovanja, naveo je Ramljak.

N1

15:28 Ponovno se oglasio Todorić, drugi put danas: ‘Uvaženi gospodine predsjedniče Vlade molim Vas, a shodno vašoj jučerašnjoj izjavi, za kratko pojašnjenje. Po čijem nalogu i s kim su vladini dužnosnici o Agrokoru razgovarali od siječnja kako navodite u izjavi? Koje osobe iz Vlade su vodile te razgovore i tko im je iz Agrokora bio sugovornik?’, napisao je među ostalim.

15:05 Neslužbeno doznajemo da bi ukupno umanjenje kapitala koncerna u odnosu na financijsko izvješće za 2015. moglo biti oko 22 milijarde kuna, doznaje naš reporter Hrvoje Krešić.

14:50 Povjerenica za informiranje Anamarija Musa donijela je rješenje kojim se Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR) nalaže da dostavi popis svih korisnika kredita koje je HBOR kreditirao u prvih šest mjeseci 2017., iznose tih kredita, među kojima su i oni u prosincu prošle godine odobreni Agrokoru u iznosu od nešto više od 48 milijuna eura.

Više čitajte OVDJE.

14:20 HDZ i SDP, potvrdili su u ponedjeljak neslužbeno izvori iz obje stranke, napokon su postigli dogovor o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor. Tko će sjediti u Povjerenstvu, te tko će njime predsjedati, čitajte OVDJE.

13:10 Ako se pokaže da su rezultati frizirani, odgovornost je na menadžmentu, kazala je za N1 Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta.

12:59 Uoči objave izvješća o Agrokoru, u ponedjeljak se na svom blogu oglasio Ivica Todorić. Napisao je, između ostaloga, da će kazneno prijaviti Antu Ramljaka DORH-u.

Više pročitajteOVDJE.

12:00 Predstavnik malih dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću Agrokora Matija Brlošić u ponedjeljak je, uoči sjednice tog vijeća, podsjetio kako su potraživanja malih dobavljača prema koncernu gotovo u cijelosti podmirena te je istaknuo da bi u budućnosti u poljoprivrednoj proizvodnji primat trebalo dati obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG), a ne više velikim tvrtkama. S obzirom da su mali dobavljači gotovo u cijelosti namireni, Brlošić je novinarima kazao kako je za očekivati da u Stalnom vjerovničkom vijeću neće biti njihova predstavnika, odnosno da će o nagodbi odlučivati veliki dobavljači.

10:45 Ekonomski analitičar Damir Novotny gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao stanje u Agrokoru. Između ostaloga rekao je i da se rasprodajom imovine ne bi moglo naplatiti niti 50 posto potraživanja vjerovnika.

Više pročitajteOVDJE.

10:30 “Trebamo pretpostavljati da Vlada ima B i C scenarij, jer možemo očekivati da će se ova stvar jako, jako zakomplicirati. Vlada je išla s namjerom da spasi male vjerovnike koji su vjerojatno vršili jak pritisak. Ali, današnji dan neće donijeti ništa novo”, rekao je bivši predsjednik Uprave Konzuma Drago Munjiza.

Više čitajte OVDJE.

10:00 Uoči objave izvješća o Agrokoru, analitičari očekuju opreznije trgovanje na Zagrebačkoj burzi.

Više čitajte OVDJE.

9:00 ‘Ono što bi izvješće moglo pokazati je da je bilo ‘pretakanja’ između tvrtki u Agrokoru, da su se pokušala pronaći sredstva za preuzeimanje Mercatora a što je bio prevelik zalogaj za Agrokor, onda se počelo s ‘puhanjem’ bilanci. Izvješće bi moglo pokazati i da je novac izvlačen iz sustava zato što se predviđao brodolom ili su se trebale kupovati neke usluge’, kazao je gost Novog dana, antikorupcijski stručnjak Zorislav Antun Petrović.

Više čitajte OVDJE.