U škarama reforme zanimanja s beneficiranim stažom

Vijesti 07. stu 201707:56 > 08:03
Podijeli:
Izvor: Morgue File (Ilustracija)

Mirovinska reforma, kako je rekao ministar Marko Pavić, čeka nas 2018. godine, a neki njezini obrisi već su zacrtani.

U deset godina, udio starijih od 65 godina u Hrvatskoj je s 15,9 posto rastao na 17,7 posto. Procjena je da će do 2030. udio starijih od 65 biti 24 posto. Nadalje, u Hrvatskoj na svakog umirovljenika ima 1,16 radnika.

Mirovine su stajale 36,8 milijardi kuna, a prihodi od doprinosa 20,2 milijarde kuna. Razlika od 16,6 milijardi došla je iz državnog proračuna.

Kako bi sustav bio održiv, treba napraviti mirovinsku reformu, a ona nas, prema najavi ministra rada i mirovinskog sustava, očekuje sljedeće godine. Nikakve detalje nije dao.

No, u Nacionalnom planu reformi, doduše za ovu godinu, stoji da će odlazak u mirovinu biti pomaknut na 67 godina, obeshrabrivat će se prijevremeno umirovljenje, poticati ostanak u svijetu rada, te revidirati sustav beneficiranog radnog staža.

Jedna od ključnih mjera bila bi veća penalizacija prijevremene starosne mirovine.

Drugi izbor je raniji odlazak u mirovinu, zbog čega će je država smanjiti. Sada su te, nazovimo ih ‘kazne’, između 0,1 do 0,34 posto mjesečne mirovine i ovise o duljini mirovinskog staža.

Prijedlog je da se uvede jedinstveni faktor za svaki mjesec proveden u mirovini do navršenih godina za starosnu mirovinu, bez obzira na to koliko dugo radili. Koliko će to iznositi, nije poznato.

Jedan od prijedloga bit će i ukidanje povećanja mirovine od 0,15 % za svaki mjesec kasnijeg odlaska u mirovinu.

U škarama mirovinske reforme naći će se i neka zanimanja s beneficiranim radnim stažom. Jer, kako kažu, zbog novih tehnologija te unapređenja sigurnosti i zaštite na radu, pojedinim zanimanjima nije potreban beneficirani radni staž, piše Dnevnik.hr.