Mostove izmjene Zakon o HNB-u bez podrške vladajućih

Vijesti 17. stu 201718:48 > 18:49
Ilustracija

Inzistiranje zastupnika Mosta na promjeni Zakona o HNB-u kako bi njegovo poslovanje bilo podložno reviziji Državnog ureda za reviziju nije u petak u raspravi u Saboru naišlo na podršku vladajućih koji su odbijanje argumentirali dovođenjem u pitanje neovisnosti središnje banke.

Most predlaže da se uz reviziju financijskih izvješća i cjelokupnog poslovanja omogući Državnom uredu za reviziju provedba revizije učinkovitosti projekata središnje banke. Prijedlogom se utvrđuje i kako HNB mora podnositi Hrvatskom saboru polugodišnju informaciju o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike, kao i godišnje izvješće o svom radu i poslovanju.

“Ovo je samo mali korak da državna revizija radi isti posao kao i na drugim institucijama, ovo je minimum minimuma bez uplitanja u neovisnost te institucije”, kazao je Miro Bulj (Most) i najavio da će tražiti pojedinačno glasovanje kako bi građani vidjeli tko podržava prijedlog.

Smatra da neodgovorno ponašanje HNB-a ilustrira natječaj HNB-a iz 2014. za angažiranje kuhara i konobara za što je planirala izdvojiti 3,5 milijuna kuna.

Ivan Lovrinović (PH) ustvrdio je da je hrvatska središnja banka najmanje transparentna banka u Europskoj uniji prema istraživanju Ekonomskog instituta iz Zagreba, te da se od svih središnjih banaka u EU najmanje brinula za rast, razvoj i smanjivanje nezaposlenosti. “HNB je jedina državna institucija koju ne nadzire državna revizija i to je naprosto nevjerojatno”, kazao je.

Naglasio je također da mišljenje Europske središnje banke o zakonskim izmjenama, koje je bilo negativno, ne obvezuje Sabor i zastupnike jer je riječ samo o mišljenju a ne direktivi.

Grozdana Perić (Klub HDZ-a) izrazila je bojazan da bi se prihvaćanjem Mostova prijedloga dovela u pitanje neovisnost HNB-a. “Moramo biti vrlo oprezni jer ne bi smjeli dovoditi u pitanje monetarnu samostalnost HNB-a”, istaknula je.

Raspravom o Mostovu prijedlogu završena je ovotjedna sjednica Sabora.