Miljenić na povjerenstvu: Ovo je najsramotniji dan u Saboru

Vijesti 22. stu 201706:48 > 10:07
N1

Za srijedu je bio zakazan nastavak četvrte sjednice saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor, a premda je trebala započeti u 10 sati, kasnila je više od pola sata. Ranije su članovi povjerenstva iz vladajuće koalicije predsjedniku povjerenstva Orsatu Miljeniću poslali izjavu da je provedbom istrage povjerenstvo prestalo s radom.

Danas je bila zakazana sjednica sa svjedocima, ali dogodila se apsolutna uzurpacija u Saboru dosad nezabilježena, kazao je Miljenić, a osim njega na sjednicu su stigli samo oporbeni članovi – SDP-ov Gordan Maras, Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku i Mostov Nikola Grmoja.

Na meni nepoznat način, koji ćemo istražiti, stručne službe su dobile nalog da se ne pojavljuju na sjednici i da obavijeste svjedoke da ne dolaze, kazao je Miljenić istaknuvši da je ovo još veća stvar od samog povjerenstva. Ispada da procedure ne vrijede i da svatko može raditi što hoće, upozorio je. 

To je kršenje Ustava, zakona i jedna od najgorih stvari koja se dogodila u povijesti parlamenta. Netko je na svoju ruku donio odluku i dao nalog da se svjedoke ne zove, upozorio je Miljenić i zaključio da je “ovo nasilje nad hrvatskim građanima”.


Miljenić je ponovio kako smatra da povjerenstvo može nastaviti raditi, osim u onom dijelu koji se odnosi na istragu DORH-a. Bez odluke o prestanku rada mi bi i dalje trebali nastaviti raditi’, rekao je i upitao je što je dokumentacijom i rokovima. To ništa nije utvrđeno. Zašto? Zato jer je ovo nasilje. Nasilje većine nad nama i nad hrvatskim građanima, upozorio je Miljenić, inače i bivši ministar pravosuđa.

Ako HDZ i HNS tumače da su nastupili uvjeti za prestanak rada, mogli su barem donijeti odgovarajuću odluku i tada bi sve bilo ex lege. Ovo je najsramotniji dan u Saboru, zaključio je Miljenić te najavio da će oporba donijeti odluku o daljnjim potezima.

Lovrinović: Ovo su opasni znaci totalitarizma

Ovo je neviđena situacija i nasilje nad pravnom državom, smatra i Lovrinović, koji je poručio: “Ne pristajem na ovakav način vođenja, ovo su opasni znaci totalitarizma”.

Uhvatio ih je strah i panika, očito je došao nalog iz tzv. duboke države da se ovo mora zaustaviti, dodao je te poručio da će inzistirati kao stranka da se rad povjerenstva nastavi te će on osobno poštovati zakon, a ne se kao većina ponašati nasilnički. 

Grmoja: Riječ je o neviđenom pokušaju gušenja istine

Mislim da bi bilo dobro pozvati predstavnike svih stranaka da nastavimo, smatra Lovrinović, a Grmoja je ustvrdio da je riječ o “neviđenom pokušaju gušenja istine”.

“Mi ovu borbu nastavljamo dalje. Mislim da je prijedlog o sazivanju svi klubova dobar da se svi očituju o nasilničkom ponašanju od strane većine. Nedopustivo je da netko bez odluke zove svjedoke i kaže im da se ne pojavljuju”, rekao je Grmoja i dodao: “HDZ i HNS nisu skupili snage pojaviti se, valjda jer bi bilo zabilježeno tko je od njih dignuo ruku za ukidanje povjerenstva”.

Maras: Udaraju na ustavnopravni poredak RH

Maras smatra da bi tog, koji je bez odluke zvao svjedoke i kazao im da se ne pojavljuju trebalo prijaviti zbog njegova postupka, a zaključio je da je riječ “o udaru na ustavnopravni poredak RH”. HDZ pokazuje da ne poštuje Ustav, zakone i ustavno-pravni poredak da bi sakrio svoju umiješanost u netransparentne i moguće kriminalne radnje u Agrokoru, HDZ-u je jedino važno da sačuva svoju kožu, kazao je Maras.

Ovu raspravu ćemo sada preseliti u sabornicu i Marić će morati govoriti o svim kreditima Agrokoru, najavio je Maras i poručio: “Nismo više u jednopartijskom sustavu, HDZ nije iznad države i u to ćete se svi uvjeriti”.

Svaki građanin bi se trebao zapitati zašto se ne da povjerenstvu da nastavi s radom, upozorio je Miljenić, koji je podsjetio na izjave glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana da rad povjerenstva ne utječe na istrage.

Miljenić: Ovdje se radi o političkoj odgovornosti vodstva Sabora – prije svega predsjedniku Sabora 

Ovo nema veze sa službenicima koji su izvršavali naloge – to su ljudi koji pošteno rade svoj posao, dobili su nalog i to su napravili, istaknuo je Miljenić i upozorio: “Ovdje se radi o političkoj odgovornosti vodstva Sabora koje je to naložilo. Ovdje govorim prije svega o predsjedniku Sabora”.

“Ja ovdje neću izlagati nikoga. To nije na meni, to će se raspraviti na Predsjedništvu Sabora. Samo ću još jednom reći da službenici nemaju veze s tim, oni su samo izvršavali nalog”, rekao je Miljenić dodavši: “Mene ne zanima tko je digao slušalicu, mene zanima tko mu je to naložio jer nije se odluka stvorila sama od sebe. To ćemo istjerati do kraja”.

Koji će biti daljnji koraci oporbe, nije želio otkriti već je samo poručio: “Donijet ćemo odluku što dalje”. Kazao je i upitan oko pristigle dokumentacije da se radi o kubicima materijala. To sad negdje kola po Saboru, ne znam što je s tom dokumentacijom sada, priznao je.

HDZ i HNS poslali Miljeniću izjavu da Povjerenstvo za Agrokor prestaje s radom

Ranije su, podsjetimo, članovi saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor iz redova HDZ-a i HNS-a poslali su Miljeniću izjavu o prestanku rada Povjerenstva sukladno zakonu.

“Zastupnici Milijan Brkić, Marija Jelkovac, Josip Borić, Ante Babić i Stjepan Čuraj izjavljuju da je istražno povjerenstvo temeljem članka 4. stavka 2. Zakona o istražnim povjerenstvima prestalo s radom 20. studenog”, stoji u njihovoj izjavi.

Mostov saborski zastupnik i član povjerenstva Nikola Grmoja kazao je još uoči sjednice da HDZ neće doći na istražno povjerenstvo za Agrokor, ali je tada najavio da će oporba i bez kvoruma ispitivati svjedoke.

Na sjednici su danas iskaze trebali dati svjedoci Božo Prka (10 sati), Ivan Šuker (11 sati), Mato Crkvenac (12 sati), Slavko Linić (13 sati) i Boris Vujčić (14 sati). No, kako je u ponedjeljak istraga protiv Ivice Todorića postala pravomoćnom, bilo je s obzirom na prijašnje HDZ-ove i HNS-ov eizjave jasno da će zatražiti prestanak njegova rada, dok oporba ustrajno smatra da može nastaviti s radom.

Premijer Andrej Plenković dan ranije nije konkretno odgovorio na pitanje hoće li predstavnici vladajuće koalicije doći na sjednicu saborskog Istražnog povjerenstva o Agrokoru i napustiti je, već je samo ponovio stajalište HDZ-a da, budući da je došlo do pravomoćnosti rješenja o istrazi i sukladno članku 4. Zakona o istražnim povjerenstvima, to povjerenstvo prestaje s radom te će na tom tragu i nastupiti članovi povjerenstva vladajuće koalicije.