"Kakav premijer, takav proračun – napuhan i prazan"

Vijesti 22. stu 201707:49 > 10:04
N1

Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu, u kojemu Vlada predviđa da će ukupni prihodi biti na razini od 129 milijardi kuna, što je 6,1 posto više u odnosu na aktualni proračun.

U Saboru je prisegnula Helenca Pirnat Dragičević, nova pravobraniteljica za djecu, a nakon toga su uslijedili zahtjevi za stanku, kojih je danas bilo devet, a vezani su uglavnom uz saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor.

SDP-ov Arsen Bauk zatražio je stanku upravo zbog povjerenstva, kao i Kažimir Varda, Mostov Tomislav Panenić zbog najave uvođenja razdjelnika, SDSS-ov Milorad Pupovac zbog iseljavanja, Branimir Bunjac iz Živog zida zbog problema oboljelih od spinalne mišićne atrofije, HNS-ova Božica Makar na temu Agrokora, kao i nezavisni Željko Glasnović te IDS-ov Tulio Demetlika, a HDZ-ov Branko Bačić na temu aktualne političke situacije.


Nakon stanke šef SDP-a Davor Bernardić osuo je opet paljbu po Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću: Najnovija saznanja vezana uz kredit HBOR-a Agrokoru pokazuju očitu umješanost članova Vlade koji su dali kredit od 400 milijuna kuna Agrokoru koji je bio u problemima”.

“Po čijem je nalogu u tako ekspresnom roku HBOR dao kredit Agrokoru. Netko za ovaj slučaj mora odgovarati”, poručio je Bernardić, dodajući da je ministar Zdravko Marić u trenutku davanja tog kredita sve znao.

“Ovo je nastavak filma zvanog pretvorba i privatizacija”, poručio je šef SDp-a i zapitao zbog čega se sada želi ukinuti saborsko povjerenstvo za Agrokor.

“Pozivam Plenkovića da prestane glumiti napuhanu veličinu i da počne rješavati hrvatske probleme”, kazao je te s obzirom na to da je danas na redu rasprava o prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu zaključio: “Kakav premijer, takav proračun – napuhan i prazan bez ičeg konkretnog”.

Panenić prozvao Ćorića zbog najave nastavka uvođenja razdjelnika

Mostov Tomislav Panenić je prozvao ministra Tomislava Ćorića zbog najave nastavka uvođenja razdjelnika:”Ako je to cijena koalicije s HNS-om, onda je to na štetu hrvatskih građana. Kada dođe do toga da cijena dođe do krajnjeg građanina koji će biti prisiljeni nastaviti ugrađivati, onda je to pitanje političke odgovornosti i nerazumijevanja problema”.

Pupovac: Obiteljska seoska gospodarstva u Hrvatskoj nestaju

“Hrvatska ima oko tri milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta, a od toga se koristi oko milijun i pol hektara. Oranice i vrtovi čine najveći broj, negdje oko 841.000 hektara, ali to je pad za oko 20.000 u odnosu na 2005. godinu. Najveći pad je kod povrtnjaka, s 8.000 na 2.150 hektara što znači da obiteljska seoska gospodarstva u Hrvatskoj nestaju, a povećale su se livade i pašnjaci za 233 posto, no ozbiljno je pitanje što iza njega stoji”, upozorio je SDSS-ov Milorad Pupovac, dodavši da se za 50 posto smanjila proizvodnja pšenice u odnosu na 1991. godinu, a vrlo je slično i sa stočarstvom.

Premijer očekuje sadržajnu saborsku raspravu o proračunu

Ukupni rashodi bit će 133,3 milijardi kuna ili pet milijardi viši. Deficit opće države bit će na razini 0,5 posto BDP-a ili dvije milijarde kuna, dok se stopa gospodarskog rasta projicira u visini od 2,9 posto

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak da je prijedlog proračuna za iduću godinu dobio punu potporu parlamentarne većine te istaknuo da o tom prijedlogu proračuna u Hrvatskom saboru očekuje kvalitetnu i sadržajnu raspravu.

“Na tragu projekcija koje smo dali u srpnju, nakon što je usvojen vrlo kvalitetan rebalans proračuna, sutra ćemo predstaviti proračun za 2018. Očekujem kvalitetnu i sadržajnu raspravu. Dobili smo punu potporu parlamentarne većine za usvajanje predloženoga proračuna”, rekao je premijer Plenković novinarima nakon sastanka Kluba zastupnika HDZ-a.