"Zašto se želi zataškati afera Agrokor?"

Vijesti 24. stu 201714:13 > 14:16
N1

Premijer Andrej Plenković izjavio je kako ima hibridnog medijskog djelovanja u Hrvatskoj. Njegovu je izjavu za N1 televiziju komentirao predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

“Prije svega nije mi jasno kako su premijer i sigurnosne službe u kontradikciji. Ako premijer ima takve informacije, pozivam ga da jasno izađe s njima i napravi sve što je u njegovoj ovlasti da zaštiti građane od bilo kakvog rata, pa i hibridnog”, reako je Bernardić.

Izvješće obavještajnih službi govori da u Agrokoru postoje elementi visokog rizika.

“Mi smo predložili da dobijemo izvješće od Vlade o svim događanjima vezanim uz Agrokor. O tajnim, noćnim sastancima s Todorićem, s predstavnicima američkog fonda…To smo tražili na Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Nakon toga je gospodin Miroslav Tuđman predložio da bi tajne službe trebale podnijeti to izvješće što je Odbor većinski prihvatio iako smo mi htjeli da ga podnese Vlada. To izvješće je jučer bilo na Odboru, ja nisam član tog Odbora, ono što mogu reći je ono što sam pročitao u medijima, a to je da su sigurnosne službe kosntatirale da je riječ o rizicima uz gubitak radnih mjesta, financijskim rizicima… De facto je tu stavljen naglasak na cijelu aferu Agrokor. Cijela operacija oko roll-up kredita, skrivanje istine… Tu je još pokušaj gašenja Povjerenstva, sve to govori da je dosta stvari sumnjivo i vidi se da se želi zataškati afera”, smatra Bernardić.

Dodaje da je situacija krajnje ozbiljna, a ima i poruku za predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

“Pokušaj HDZ-a da naredi Jandrokoviću da jednostavno na daljinski jer poznato je da čovjek oko ničega nema svoj stav, on sve što radi radi zato što mu to netko kaže i odrađuje prljavi posao za Andreja Plenkovića. Pokušaj da makne Istražno povjerenstvo iz fokusa je nešto što je sramotna epizoda za Hrvatsku. Mi se u ovom trenutku borimo za očuvanje radnih mjesta i oni su de facto ovim zaključkom na Odboru za Ustav pristali da šalju to u saborsku proceduru, odnosno ukidanje Povjerenstva. Oni su itekako priznali da su radili suprotno Poslovniku. Stvari su istjerane na čistac, oni su danas poslali zaključak o ukidanju Povjerenstva sljedeći tjedan. HDZ je danas konačno uhvaćen u pekmezu i priznao što je napravio. Oni su danas poslali odluku o ukidanju Istražnog povjerenstva sljedeći tjedan na glasanje. Sljedeći tjedan u četvrtak će se glasati, vjerojatno, o ukidanju Povjerenstva Jasno je, ovaj pokušaj jasno pokazuje umiješanost Plenkovića u cijelu aferu Agrokor i to je ključ svega. Ali ono što je jasno, da ovaj pokušaj, da gospodin Bačić i gospodin Jandroković kao igrači koji za Plenkovića odrađuju prljav posao i to na daljinski upravljač pokušaju ukinuti Povjerenstvo jasno pokazuje. Mi ćemo pokušati spasiti što se spasiti dade”, zaključio je Bernardić.