GLAS od Bozanića traži javnu ispriku Vesni Pusić

Vijesti 22. pro 201712:11 > 12:16
N1

Stranka GLAS od zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića traži javnu ispriku zbog snimke na kojoj se čuje kako vjeroučitelj Krešimir Bagarić iz zagrebačke Osnovne škole Matija Gubec djeci govori kako treba streljati Stipu Mesića i Vesnu Pusić.

“Građansko-liberalni savez najoštrije protestira u povodu slučaja krajnje neprimjerenoga ponašanja i nedopustivih izjava Krešimira Bagarića, vjeroučitelja u Osnovnoj školi „Matija Gubec“ u Zagrebu jer one predstavljaju dosad u školama nezabilježeni govor mržnje koji ima i obilježja kaznenoga djela javnog poticanja na nasilje i mržnju.

 GLAS podsjeća da vjeronauk u školama nikada nijebio niti smije biti zamišljen i izvođen kao politička propaganda, osobito ne kao indoktrinacija djece mržnjom prema drugima i drugačijima, kao sredstvo raspirivanja nacionalne i političke isključivosti i netrpeljivosti ili kao tribina za javno poticanje na nasilje i mržnju. Na žalost, prosvjetne vlasti nemaju nikakve mogućnosti ne samo utjecaja na izbor vjeroučitelja nego ni praćenja i valorizacije njihova rada u školama jer njih, prema Ugovoru između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture kao jednome od tzv. Vatikanskih ugovora, imenuju mjesni biskupi. Ta vrsta ekskluziviteta koja školskim odborima ni ravnateljima škola ne dopušta nikakvu vrstu utjecaja na izbor i zapošljavanje vjeroučitelja niti na nadzor njihova rada u izvođenju nastave vjeronauka krajnje je nedopustiva i svjedoči još jedan od razloga zbog kojih je neophodno potrebno pristupiti reviziji i mogućemu ukidanju tzv. Vatikanskih ugovora.

GLAS stoga poziva:

– nadbiskupa Josipa Bozanića kao mjesnoga ordinarija koji je odgovoran za imenovanja i postavljanja vjeroučitelja na području svoje dijeceze da bez ikakva odugovlačenja iskaže javnu ispriku svima koji su se našli na udaru govora mržnje vjeroučitelja Zagrebačke nadbiskupije Krešimira Bagarića, da ga odmah suspendira i onemogući mu daljnji rad u školama;

– Pravobraniteljicu za djecu da predloži način učinkovite zaštite djece od političke propagande i širenja govora mržnje u školama;

– Ministaricu znanosti i obrazovanja da do revizije tzv. Vatikanskih ugovora posebnim naputkom naloži prosvjetnoj inspekciji način praćenja i valorizacije rada vjeroučitelja u školama;

– Državno odvjetništv RH da po službenoj dužnosti istraži je li u slučaju koji je zabilježen u Osnovnoj školi Matije Gupca u Zagrebu došlo do počinjenje kaznenoga djela javnog poticanja na nasilje i mržnju;

– sve učenike i roditelje koji su svjedočili sličnim oblicima političke propagande i širenja govora mržnje u izvođenju nastave vjeronauka ili nekih drugih predmeta u školama da te slučajeve prijave Pravobraniteljici za djecu i nadležnim prosvjetnim vlastima”, stoji u priopćenju GLAS-a.

Podsjetimo, u zagrebačkoj školi Matija Gubec na Knežiji vjeronauk predaje vjeroučitelj Krešimir Bagarić koji je snimljen je kako učenicima predaje o nasilju, ubojstvima hrvatskih političara koji mu ne pašu, nabijanju glava na kolac. Vjeroučitelja je tijekom njegova ispada zabilježio učenik škole koji je snimku njegova divljanja poslao redakciji Indexa.

Ovo nije prvi put da se vjeroučitelj tako ponaša, zbog čega je učenik konačno skupio hrabrosti da istupi s ovim informacijama.

‘Mi smo budale, trebali smo pustiti dva koridora. Jedan do Zagreba, a drugi do Rijeke. Pa kad im ponabijaju glave na kolac onda da uđemo. Tako je trebalo biti finoj gospodi zagrebačkoj koja misli da Hrvatska završava u Karlovcu. Debili i kreteni. Kratkovidni’, kazao je Bagarić.

Više čitajte OVDJE.