Šefica Ureda za vjeronauk: Takvoj osobi nije mjesto u školi

Vijesti 07. sij 201811:09 > 11:22
Podijeli:
Izvor: N1

O slučaju vjeroučitelja Krešimira Bagarića koji je šokirao Hrvatsku u Točki na tjedan govorile su Blaženka s.Valentina Mandarić, predstojnica Ureda za vjeronauk Zagrebačke nadbiskupije i Ljiljana Klinger, ravnateljica OŠ Matija Gubec u kojoj se sve i dogodilo.

Jeste li imali priliku razgovarati s vjeroučiteljem?

Mandarić: “Mi smo o ovom događaju također čuli iz medija, osobno sam kasnije razgovarala s Bagarićem. Već smo se ranije ogradili od čina i izrazili žaljenje jer je čin neprihvatljiv. Žao nam je što se to dogodilo na satu vjeronauka koji promiče dijalog i međusobno pomaganje. Vjeroučitelj Bagarić je u sustavu od 2005. godine i nismo imali nijednu primjedbu na njegov rad. Nije bilo izgreda i imajući to na umu ovaj čin me iznenadio. Ovakav govor nije usamljen, nismo ga prvi put čuli i apelirala bih da svi budu jednako medijski tretirani. Jedno što me uvijek iznenadi je bi li se na ovakav način tretiralo nastavnika fizike, matematike.. Našalila bih se i rekla da se mediji prema vjeronauku ponašaju kao maćeha, a ne kao majka”.

Koliko često dobivate primjedbe?

Mandarić: “Imamo 670 vjeroučitelja, osobno sam radila u sustavu tri godine i nemoguće je da se ne dogode izgredi. Reagiramo na svaku primjedbu i u skladu s tim gledamo što učiniti”.

Pokrenuli ste proces izvanrednog otkaza, u kojoj je on fazi?

Klinger: “Vjeroučitelj više nije zaposlenik naše škole”.

Hoće li biti sankcija Ckrve?

Mandarić: “Ima mandat za poučavanje vjeronauka, treba sačekati završetak cijelog procesa pa će se donijeti određena odluka. Dobili smo službeno dopis i 15. siječnja ćemo poslati novu osobu koja će podučavati vjeronauk u školi”.

Govori se da ne postoje čvrsti dokazi. Ako sud odbaci optužbu, bi li on mogao ponovno predavati?

Mandarić: “Poštujemo mjerodavnu vlast i odluku ćemo poštivati”.

Ali, može li on opet naučavati vjeronauk?

Mandarić: “Ne bi bilo dobro da se takva osoba vraća u sustav, to je moje osobno mišljenje, ali o tome će se još odlučivati”.

Može li ovo naštetiti ideji vjeronauka u školama?

Mandarić: “Ne mislim da hoće, ali može se dogoditi da netko pod tim dojmom neće izabrati vjeronauk. 90 posto roditelja u osnovnoj školi i 70 posto u srednoj školi bira vjeronauk za svoju djecu”.

Hoće li se Bagarić vratiti na nastavu?

Mandarić: “15. siječnja dolazi nova osoba i procedura traje, kada završi javnost će biti obaviještena”.

Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.