"Nemojmo napadati ljude zbog toga što su dobri s nekim"

Vijesti 31. sij 201821:44 > 21:45
Izvor: N1

Saborsku raspravu o prijedlogu razrješenja dosadašnjih i imenovanju novih članova i predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) zastupnici Mosta iskoristili su kako bi se ponovno obrušili na potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Martinu Dalić za koju smatraju da "vuče sve konce" u Vladi.

Vlada je predložila da se za predsjednika Upravnog vijeća HANFA-e imenuje Ante Žigman, a za članove Antun Palarić, Tomislav Ridzak, Ilijana Jeleč i Jurica Jednaček. “Smatramo da svi kandidati zadovoljavaju zakonske preduvjete i da se radi o vrsnim stručnjacima i profesionalcima s relevantnim iskustvom”, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

“Iza ovih imenovanja stoji i sve konce vuče Martina Dalić”, ustvrdio je Nikola Grmoja (Most) podsjetivši na situaciju oko Agrokora i Ante Ramnjaka te INA-e.

“Imamo ponovno situaciju da se čovjek Martine Dalić imenuje na čelo HANFA-e, da instalira svoga čovjeka, gospodina Žigmana”, rekao je Grmoja pobrojavši da su Dalić i Žigman dugogodišnji poslovni partneri, da su oboje bili u istom razdoblju državni tajnici u Ministarstvu financija, oboje bili članovi uprave Partner banke kao i da je Dalić zaposlila njegovu suprugu u Ministarstvu gospodarstva.

“To je jedna interesna umrežena skupina koja je glavna smetnja razvoju Hrvatske”, ustvrdio je Grmoja.

Osim Žigmana, Grmoji je problematičan i Antun Palarić, bivši ustavni sudac, koji je, kako je kazao, sudjelovao na predizbornom skupu HDZ-a. “Kakvu poruku šaljemo o neovisnosti institucija? Upravo zato što su nam takve institucije, imamo Agrokor”, ustvrdio je Grmoja ocijenivši to još “samo jednim korakom u nizu velikih pljački”.

Predložena imenovanja smatra lošim i Miro Bulj koji je rekao da se “uvijek imenuju isti ljudi na istim mjestima” iako je HANFA, kako tvrdi, ključni čimbenik za situaciju s Agrokorom.

Ivan Šuker (HDZ) podsjetio je da su se mnoge stvari na koje je u HANFA-i trebali intervenirati događale u razdoblju od 2012. -2015. kada HDZ nije obnašao vlast.

“Eksplozija mjenica i faktoring društava se dogodila krajem 2011. do 2014., to su činjenice i kada govorimo razrješenju Upravnog vijeća i imenovanju novog moramo početi od toga”, rekao je Šuker.

Istaknuo je kako bi želio da HANFA radi drugačije i bolje, ali i stao u obranu Žigmana za kojeg kaže da je stručan i ima moralni integritet te da će kvalitetno i dobro obavljati svoj posao.

“Dajmo ljudima šansu, pa ih onda napadajmo. Nemojmo napadati ljude zbog toga što su dobri s nekim”, pozvao je Šuker.

Sabor sjednicu nastavlja u četvrtak.