ANKETA Podržavate li ideju velike koalicije HDZ-a i SDP-a?

Vijesti 06. velj 201808:05 > 08:13
Izvor: Ilustracija

Zamjenik predsjednika HDZ-a, Milijan Brkić, kazao je da država ne može ići naprijed, dok HDZ i SDP zajedno ne sjednu za stol i razgovaraju. Time je ponovno otvorio raspravu o tome je li u Hrvatskoj moguća velika koalicija.

Politički analitičari slažu se da su čelnici najjačih hrvatskih stranaka na ovakav potez primorani zbog jačanja protusistemskih stranaka, prvenstveno Živog zida. “Ako se doista dogodi da se Živi zid pojavi kao kandidat na parlamentarnim izborima sa 15-ak posto, onda faktički nema druge šanse u parlamentu da se nekakva većina komponira osim velike koalicije. Živi zid će u parlament dovesti ljude koji nisu voljni niti sposobni za bilo kakve taktičke poteze što znači da je velika koalicija zapravo nužnost”, objašnjava analitičar Žarko Puhovski za Net.hr

 Analitičar Davor Gjenero smatra da je izrazito dobro da se o tome već sad počne razmišljati i razgovarati unutar političke elite kako bi se izbjegla situacija u kakvoj je danas Njemačka. “Tako ne bismo došli u situaciju da se izbori dogode, a da se obje stranke zavjetuju svojim biračima da jedna s drugom neće imati posla pa da poslije imamo problema kakve danas Schultz ima pred svojim biračima”, govori Gjenero. Smatra da je dobro da je poziv SDP-a upravo s desnog krila HDZ-a. “Moram priznati da me Brkićev istup ugodno iznenadio i mislim da je to dobra politička odluka. A s obzirom da ova ponuda dolazi s desnog krila stranke, to je očito nešto što ne dijeli HDZ. Time Brkić pokazuje da je realpolitičar koji je očito puno fleksibilniji nego što je većina njegovih kritičara mislila”, kaže Gjenero.

Uvjeren je da Plenković zbog ovog istupa neće napasti Brkića jer se radi o čovjeku koji čvrsto drži kontrolu nad strukturom HDZ-a, a ovime ujedno povećava manevarski prostor stranci. “Nažalost, mislim da velika koalicija naša sudbina. Kažem nažalost ne zato što mislim da je to loše rješenje, nego drugog rješenja nakon izbora neće biti”, prognozira analitičar u razgovoru za Net.hr.

Bojan Glavašević kazao je kakav je stav u SDP-u po pitanju Brkićeve izjave. “Ne znam je li Brkićeva izjava zazivanje velike koalicije ili ne, ali gospodin Brkić u zadnje vrijeme govori stvari koje nisu konzistentne s političkim stavovima koje je do sada zastupao. Najbolji primjer je njegov stav prema posjetu Aleksandra Vučića Hrvatskoj”, rekao je Glavašević, koji ne podržava ideju velike koalicije i čvrst je u stavu da u realizaciji iste ne bi sudjelovao.

Puhovski, pak, očekuje da će nakon uspostavljanja velike koalicije doći do osipanja članova kako HDZ-a, tako i SDP-a. “Međutim, ostat će oportunistička jezgra dovoljno velika na obje strane za zajedničku većinu ako do toga dođe”, procjenjuje Puhovski. S druge strane, Gjenero ne predviđa značajnije potrese u spomenutim strankama, ali u tom slučaju očekuje rast popularnosti protusistemskih stranaka. “Mislim da je vrhunac koji Živi zid može dosegnuti oko 20 posto podrške. Sve dok ne dođu do te brojke će i dalje rasti. Svi ostali će padati. Od strukture u liberalnom prostoru će opstati IDS kao snažna stranka, ostat će nešto od Pametnog, ostat će i Radimir Čačić, ali ne puno izvan sjeverozapada Hrvatske, dok HNS više ne postoji”, kaže Gjenero.