Policija traži 600 novih policajaca

Vijesti 15. ožu 201812:25 > 12:27
Goran Stanzl/PIXSELL (ilustracija)

U povodu raspisivanja natječaja za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac, u četvrtak je u Puli istarska policija, u suradnji s Policijskom akademijom i Policijskom školom "Josip Jović", održala Dan otvorenih vrata kako bi se što više mladih upoznalo s policijskim zanimanjem i prijavilo na natječaj.

Policija u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac u 2018./2019. godini upisuje 600 novih policajaca. Na natječaj se mogu javiti hrvatski državljani i državljanke koji su završili srednju školu u četverogodišnjem trajanju, koji nisu još navršili 28 godina te su odličnih psihičkih i tjelesnih zdravstvenih sposobnosti, a prijave na natječaj primat će se do 6. srpnja kako bi se mogli prijaviti i učenici koji ove godine završavaju srednju školu, rekao je načelnik Policijske akademije Dubravko Novak za Večernji

“Program srednjoškolskog obrazovanja trajat će dvanaest mjeseci, od kojih jedan mjesec obuhvaća praksu u Policijskoj upravi zagrebačkoj. Polaznici koji uspješno završe program obrazovanja, primat će se u radni odnos u Ministarstvo unutarnjih poslova sukladno potrebama službe”, istaknuo je načelnik Novak na konferenciji za novinare u Puli dodavši da su obvezni raditi u policiji najmanje pet godina.

Polaznicima su osigurani smještaj, hrana, oprema i mjesečna novčana naknada, siguran posao nakon završetka školovanja te mogućnost napredovanja i nastavka školovanja. Dan otvorenih vrata novi je način pristupa mladima i njihovog animiranja za policijski posao pa su se tako učenici srednjih škola iz Pule, ali ostalih dijelova Istre u dvorani sportskog centra Mirna mogli detaljnije upoznati s policijskim zanimanjem i opremom koju policijski službenici koriste u svakodnevnom radu.

“Svoju opremu izložili su djelatnici temeljne, prometne, interventne, specijalne i kriminalističke policije te Protueksplozijski odjel i Odjel prevencije, a policijski službenici rado su odgovarali učenicima i drugim posjetiteljima na pitanja o svom poslu”, naglasio je načelnik istarske policije Alen Klabot. Nakon prikazivanja filma o radu djelatnika Policijske uprave istarske, policijski demo-timovi prikazali su pravilnu uporabu i rukovanje vatrenim oružjem, primjenu policijskih ovlasti i tehnike borilačkih vještina. Osim toga, djelatnici kriminalističke tehnike prezentirali su i obavljanje očevida u slučaju teškog kaznenog djela te metode otkrivanja i izuzimanja različitih otisaka i tragova.

Budući da je Dan otvorenih vrata primarno namijenjen mlađim osobama koje žele postati policajci, svi zainteresirani mogli su isprobati i postavljeni poligon te provjeriti svoju razinu tjelesnih i motoričkih sposobnosti potrebnih za upis u policijsku školu, piše Večernji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.