Europske sile predlažu nove sankcije Iranu

Vijesti 17. ožu 201808:18 > 08:22
Podijeli:
Izvor: Ilustracija

Britanija, Francuska i Njemačka predložile su nove sankcije EU-a Iranu zbog njegovih balističkih projektila i uloge u sirijskom ratu, prema povjerljivom dokumentu, u nastojanju da uvjere Washington da sačuva nuklearni sporazum s Teheranom iz 2015.

Zajednički dokument, kojega je vidio Reuters, poslan je u glavne gradove Europske unije u petak, reklo je dvoje ljudi upoznatih s predmetom, kako bi se ispitala potpora svih 28 članica EU-a.

Prijedlog je dio strategije EU-a da sačuva ugovor koji su potpisale svjetske sile koji ograničava sposobnost Teherana da razvija nuklearno oružje, tako što će pokazati američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da ima drugih načina da se suprotstavi inozemnoj moći Irana.

Trump je postavio ultimatum europskim potpisnicama 12. siječnja. Rekao je kako se moraju suglasiti da “isprave strašne nedostatke iranskog nuklearnog sporazuma”, potpisanog za vrijeme njegova prethodnika Baracka Obame, ili će odbiti produžiti ukidanje američkih sankcija Iranu. Američke sankcije će se nastaviti ukoliko Trump ne donese svježe “izuzeće” da ih suspendira 12. svibnja.

“Zato ćemo raspačati narednih dana popis osoba i entiteta koji kako vjerujemo trebaju biti mete zbog javno pokazanih uloga”, kaže dokument govoreći o iranskim testovima balističkih projektila i ulozi Teherana u podršci sirijskoj vladi u sedmogodišnjem građanskom ratu.

Ove mjere bi išle preko onoga što je brzojav State Departmenta do kojega je došao Reuters prošli mjesec zacrtao kao način da se zadovolji Trump: jednostavno obvezati se na poboljšanje nuklearnog sporazuma.

Ovo isto tako odražava nezadovoljstvo Teheranom. “Postajemo razdraženi. Razgovaramo s njima 18 mjeseci a nema napretka u ovim pitanjima”, rekao je jedan diplomat.

Ministri vanjskih poslova Europske unije će razgovarati o prijedlogu na zatvorenom sastanku u ponedjeljak u Bruxellesu, rekli su diplomati.

Iran je pristao ograničiti svoje aktivnosti na obogaćivanju uranija, ali odbija razgovarati o svojim projektilima.

Islamska Republika je odbacila tvrdnje Zapada da su njezine aktivnosti na Bliskom istoku destabilizirajuće a isto tako je odbacila Trumpove zahtjeve da se ponovno pregovara o nuklearnom ugovoru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.