Krstičević: Ovo je povijesni dan za Hrvatsku ratnu mornaricu

Vijesti 17. ožu 201814:37 > 14:43
MORH

Budući časnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH od rujna ove godine imat će mogućnost školovanja na studijskom programu Vojno pomorstvo i za vrijeme petogodišnjeg integriranog sveučilišnog studija živjeti u Domu HV- a u Splitu, a zanimanje za taj program je jako veliko, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Studijski program je pokrenulo Ministarstvo obrane RH zajedno sa splitskim Sveučilištem, te u suradnji s Ministarstvom znanosti, Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture. Upisna kvota će iznositi 37 studenata od čega će njih 30 biti iz Hrvatske ratne mornarice (HRM), dvoje iz MUP-a, dvoje iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, te troje iz Crne Gore. Vojno pomorstvo imat će tri smjera – Vojnu nautiku, Vojno brodarstvo i Vojnu elektrotehniku

Današnji dan ministar Krstičević nazvao je povijesnim za HRM i pobjedničku Hrvatsku vojsku, naglasivši da vrlo intezivno rade na jačanju, nadogradnji i novim sposobnostima vojske. Podsjetio je da su do sada pokrenuli puno projekata, želeći da Hrvatska vojska svakog dana bude jača, spremnija i sposobnija, a sljedeća ključna stvar je obrazovanje. Naglasio je da novi studij Vojnog pomorstva Republici Hrvatskoj kao pomorskoj zemlji otvara perspektivu i suradnju sa susjednim državama.

“Ovo danas je velika stvar za HRM. Sretan sam da smo od prošle godine i sjednice Vlade do danas napravili sve organizacijske pripreme i da će u rujnu (u akademskoj godini 2018./2019.) po prvi put započeti taj program. Interes za program Vojnog pomorstva je zaista velik, zbog čega vjerujem da ćemo biti u prilici odabrati najbolje i za pet godina dobiti vrhunski obrazovanog pomorskog časnika koji će biti u poziciji zapovijedati i služiti svojoj Hrvatskoj, i da HRM zauvijek bude jamac sigurnosti i opstojnosti na hrvatskom Jadranu”, kazao je na konferenciji za novinare ministar Krstičević.

„Prvi put u Hrvatskoj imat ćemo jedinstveno obrazovanje pomorskih časnika za sve državne institucije koje djeluju u području pomorske sigurnosti“, dodao je Krstičević poručivši: „Kao što Hrvatska kopnena vojska ima studij Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana program kadet vojni pilot, tako će od sada Hrvatska ratna mornarica imati program Vojno pomorstvo, koji će zahvaljujući ovom studiju dobiti kvalitetne pomorske kadrove i dostojno nastaviti pomorsku tradiciju“.

Poručio je da uz sinergiju znanja, iskustva i dugogodišnju pomorsku tradiciju, program ima sve predispozicije da bude uspješan. Studenti Vojnog pomorstva će imati besplatan smještaj i prehranu, te stipendiju, a nakon diplome ih odmah čeka posao. Pomorski časnici koji završe Vojno pomorstvo imat će početnu plaću od sedam do devet tisuća kuna, rekao je ministar na upite novinara.

U ak. godini 2019./2020. studij Vojnog pomorstva i na engleskom jeziku

Rektor splitskog Sveučilišta Šimun Anđelinović rekao je da će se već za nekoliko godina vidjeti rezultati današnjeg događaja. Istaknuo je kako će to otvoriti puno mogućnosti suradnje, pogotovo s NATO-om i njihovim znanstvenim fondovima i institucijama. Ocjenjuje da će se taj studij pridonijeti razvoju i Oružanih snaga RH i splitskog Sveučilišta.

Rektor Anđelinović najavio je da će se u akademskoj godini 2019./2020. studij Vojnog pomorstva otvoriti i na engleskom jeziku kojega će studenti pohađati uz plaćanje. Studenti Vojnog pomorstva će tijekom pet godina školovanja dobiti teorijska i praktična znanja, poznavati i razumijevati stručna i znanstvena načela, te postupke važne za pomorsku struku i vještine, objasnio je zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general-bojnik Mate Pađen. Vojno pomorstvo imat će tri smjera i to Vojnu nautiku, Vojno brodarstvo i Vojnu elektrotehniku.

Hrvatska četvrta zemlja u Europi po broju časničkog kadra

Pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture kapetan Siniša Orlić je istaknuo da je Hrvatska četvrta zemlja po broju časničkog kadra u Europi, i da je ispred nas samo Francuska, Velika Britanija i Poljska, zemlje s više od 50 milijuna stanovnika svaka, dok smo u odnosu na broj stanovnika i broj časničkog kadra prvi u Europi.

Prije početka konferencije za medije u vojarni “Admiral flote Sveto Letica – barba” započeo je Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”. Mladi posjetitelji mogli su se informirati o studijskim programima za potrebe Oružanih snaga RH, Vojnom inženjerstvu i Vojnom vođenju i upravljanju, te posebno o novom diplomskom studiju Vojno pomorstvo.

Nakon multimedijalne prezentacije o sveučilišnim studijskim programima održan je obilazak sportskih objekata i kabineta u vojarni, kao i brodova HRM-a, te taktičko-tehničkog zbora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.