Dramatično u Jasenovcu: Sava oborila rekord, napukla cesta

Vijesti 19. ožu 201806:37 > 14:33
HGSS

Hrvatska se i dalje bori s poplavama. U Kosinjskoj dolini proglašeno je izvanredno stanje. Vojska, vatrogasci i HGSS pomažu i na jasenovačkom području. Ondje je u 18 sati izmjeren najviši vodostaj Save u povijesti - 923 cm. Dosad je bio rekord od 907 cm iz 1970. godine. U Jasenovcu je bio i premijer.

Prema posljednjim informacijama, kako iz Jasenovca javlja naša reporterka Katarina Brečić vodostaj Save i dalje raste. Tako je u 18 sati iznosio 923 centimetra.

Na području Jasenovca noćas mnogi neće spavati. I sljedeća dva dana su kritična za ovo područje.

Hrvatske vode

Naša reporterka Katarina Brečić javlja kako pripadnici HGSS-a iz Karlovca rade na membrani na jasenovačkom području kako ne bi došlo do pucanja nasipa pokraj rijeke Une.

Krizni stožer

Danas je u Jasenovcu zasjedao i krizni stožer, a ondje je, uz ministra obrane Damira Krstičevića te ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića bio i premijer Andrej Plenković.

Stožer je dobro pripremljen, objavljeno je na Twitteru Vlade, a od danas je u pripravnosti i nacionalni stožer civilne zaštite. U iduća 24 sata očekuje se daljni porast vodostaja.

Nakon sastanka kriznog stožera premijer je krenuo u obilazak terena. Rekao je da je stanje pod kontrolom, zahvaljujući angažmanu svih službi. “Lonjsko polje služi kao svojevrsni rezervoar, na koji se pokušava preusmjeriti voda, kako bi se smanjio pritisak na Savu”, rekao je premijer.

“Zahvaljujem svima na požrtvovnosti, ovdje se pokazuje da je sustav domovinske sigurnosti podignut na višu razinu. Pokazuje se da zajednički angažman na lokalnoj razini i angažman Vlade nastoji maksimalno pomoći ljudima i smanjiti štete koje nastaju od posljedica visokih voda nastalih zbog kiše i snijega. Nastavit ćemo ovako, zahvaljujem svima i drago mi je da nema poplavljenih kuća”, rekao je Plenković.

Istaknuo je da će Vlada i dalje nastaviti ulagati u obnovu nasipa uz rijeku Savu, te da je to proces koji se radi generacijama. “Svi nasipi se grade godinama. Bitno je da se taj proces radi sustavno i da se svaka moguća napuknuća pravovremeno detektiraju kako bi se izbjeglo izlijevanje rijeka. Lonjsko polje neposredno štiti ovaj dio uz Savu u Jasenovcu, ali na određeni način sprečava visoki vodostaj nizvodno, prema drugim hrvatskim krajevima i u BiH. To je dobar primjer kako angažmanom uspijevamo pomoći svima”, rekao je premijer.

N1

Uoči sastanka kriznog stožera ministar Krstičević kazao je kako će se vidjeti što se još može napraviti kako bi se u ovom trenutku pomoglo stanovništvu. Zahvalio je svima na angažmanu, i lokalnoj zajednici, HGSS-u, vatrogascima, stanovništvu i vojsci koja pomaže narodu u nevolji. ‘MOramo biti ponosni na angažman pobjedničke Hrvatske vojske’, rekao je.

Podsjetimo, na terenu oko Jasenovca je 111 vojnika, a 300 ih je u pripravnosti za slučaj da bude potrebna evakuacija stanovništva.

Ukupno, u obrani od poplava na području Letovanića, šume Brezovica i Jasenovca pomaže 191 pripadnik Hrvatske vojske s pet teretnih vozila i dva motorna čamca, priopćeno je iz MORH-a.

Pripadnici Hrvatske vojske i Hrvatskih voda proteklih su dana dizanjem nasipa spašavali naseljene kuće u Trebežu. Na tom je području i dosta stoke.

N1
N1
N1
N1

Teško je u Kosinjskoj dolini gdje je odsječeno 500-tinjak ljudi. Tako vodostaj u donjem toku rijeke Like raste od 5 do 8 centimetara na sat i, kako se doznaje u Stožeru Civilne zaštite Općine Perušić, na tom je području sada poplavljeno više od 50 kuća i gospodarskih objekata.

Odsječena Mlaka

Rekordno visok vodostaj, nove padaline i topljenje snijega unijeli su nemir i zabrinutost među tridesetak stanovnika malog posavskog sela Mlaka, smještenog desetak kilometara istočno od Jasenovca, u poplavnom području Lonjskog polja. Sva je pozornost stanovnika, ali i svih stručnih službi, uključujući i šest stanica HGSS-a, usmjerena na prognoze meteorologa i na riječni nasip koji za sada zadržava rijeku u njenom koritu.

Već danima zabrinutim i uplašenim stanovnicima Mlake pomoć pružaju spašavatelji HGSS-a, dovozeći radnike i materijal za utvrđivanje nasipa. 

Na terenu je šest timova iz stanica Ogulin, Orahovica, Čakovec, Koprivnica, Varaždin i Novska, a ostale su stanice u pripravnosti i spremne u najkraćem roku odgovoriti na poziv i uključiti se u hitne intervencije na najugroženijim područjima.