"Predsjednica je vrlo hrabra što je prva čestitala Putinu"

Vijesti 20. ožu 201807:32 > 07:39
Ilustracija

Vladimir Putin, koji je osvojio četvrti mandat predsjednika Rusije i što ta pobjeda donosi, bili su tema emisije Otvorenog, gdje su gostovali Jelena Jurišić, profesorica na Hrvatskim studijima i politička analitičarka, Božo Kovačević, bivši veleposlanik u Moskvi, te Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnost i vojna pitanja i Branimir Vidmarović.

Putin se nakon pobjede obratio javnosti ne skrivajući zadovoljstvo rezultatom izbora. Najavio je nastavak dosadašnje politike uz neke promjene u vladi. Zapad koji održava zategnute odnose s Rusijom pod Putinom je kritizirao provedene izbore zbog brojnih nepravilnosti. No, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prva je od zapadnih čelnika Putinu čestitala na pobjedi.

Odgovarajući na pitanje o dobrom odazivu koji je bio bolji nego na prošlim izborima profesorica Jurišić je u Otvorenom HRT-a kazala da je to važno Kremlju jer se pokazalo da javnost stoji iza Putina.

Božo Kovačević je rekao da ne treba imati iluziju da su ovo izbori poput onih koji se provode u liberalnim demokracijama. Naglasio je da je glavni dio posla obavljen kada je onemogućena kandidatura Alekseju Navaljnom koji ne bi mogao pobjediti Putina, ali bi postigao daleko bolji rezultat od kandidata koji su ušli u izbornu utakmicu.

Vidmarović smatra da Ksenija Sobčak nije bila Putinov kandidat kako se pričalo u javnosti te da je čak promovirala ime Alekseja Navaljnog. Kovačević se slaže s mišljenjem da je Putinu pomogla afera oko trovanja bivšeg špijuna Skripala. To je, vjeruje, izazvalo veliki broj ljudi da izađu na izbore iako nisu mislili. Kazao je da Rusi podupiru Putina jer im je poredak važniji od liberalne demokracije, posebno kod Rusa koji su bii žrtve ‘šok terapije’ tijekom devedesetih godina. Kovačević smatra da je greška Zapada što se miješa u unutrašnju rusku politiku i tipuje na igrače koji nemaju širu podršku naroda. Rusi cijene Putina što je uspostavio stabilnost.

Komentirajući Putinovu izjavu da ne želi novu utrku u naoružanju Ogorec je kazao da ‘Putin samo na riječima ne želi utrku u naoružanju, ali to radi u djelima’.  ‘Oružja koja je predstavio u posljednje vrijeme unijela su dozu straha na Zapadu jer su predstavila tehnologiju koju Zapad još nema’, kazao je Ogorec. Naglasio je da su Rusi promijenili doktrinu i ne oslanjaju se više na veličinu. ‘Današnja ruska vojska je opremljena visokotehnološkim sustavima, i to su pokazali u Siriji gdje je svaki sustav isproban u borbenim uvjetima’, pojasnio je Ogorec.

Kovačević je dodao i da su Amerikanci zapravo započeli novu utrku u naoružanju kada su odbacili stare sporazume jer su smatrali da im Rusi više ne mogu parirati. ‘Nervoza na Zapadu proizlazi iz iznenađenja da je Rusija uspjela parirati američkom proturaketnom štitu koji nije samo obrambeno oružje već se može korisiti i ofenzivno’, kazao je Kovačević. Slična je situacija i u cyber prostoru. ‘Sve dok su Amerikanci smatrali da samo oni mogu manipulirati bilo je u redu, ali kad su to počeli raditi drugi onda je postao problem’, poručio je Kovačević.

Mnogi zapadni vođe oklijevaju i još nisu čestitali Putinu pobjedu na izborima. Vidmarović kaže da je naša predsjednica vrlo hrabra što je to učinila prva od šefova iz Europske unije. Vjeruje da Trump neće čestitati Putinu jer ga muče domaći problemi gdje ga se vezuje istragama za Rusiju. Trump je zbog toga primoran biti jastreb prema Kremlju i očekuje se od novog državnog tajnika da bude još čvršći, a to će se odraziti u energetskom sukobu i blokiranju ruskih kompanija po Europi, smatra Vidmarović.

Kovačeviću je u redu što je naša predsjednica Grabar Kitarović čestitala prva Putinu s obzirom da je nedavno bila u Rusiji i da čak može izvući i neku korist od toga, ali, naglašava, neće sve ovisiti samo o toj čestitci. Kazao je i da odnosi Hrvatske i Rusije nisu onoliko dobri koliko bi mogli biti, a Vidmarović je ustvrdio da ako prestanemo vjerojati da Rusi žele potkopati našu demokraciju, onda možemo i razvijati odnose, prenosi tportal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.