'Cvitan ne može očekivati da će vječno biti na funkciji'

Vijesti 17. tra 201808:47 > 08:49
N1

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt govorila je u Novom danu o radu DORH-a i izboru novog glavnog državnog odvjetnika.

“Procedura je u zakonskom roku, ne možemo reći da nas rokovi pritišću. Bilo je takvih slučajeva i prije”, rekla je.

Sabor još nije raspravio izvještaje o radu DORH-a za prethodne godine.

Puna su nam usta pravne države, a rad DORH-a za 2015. i 2016. nije raspravljen u Saboru. Kad bih bila poštena, rekla bih da ne znam koliko su na rad DORH-a imala utjecaja i prijašnja izvješća, koja je Sabor raspravio. Ima utjecaja, ali ti pomaci su više zbog sile prirode nego zbog želje države da DORH aktivnije provodi istrage i štiti na pravi način državnu imovinu. Daleko aktivnije bih tražila da se stvari postave jer bez pomoći, DORH ne može ići naprijed. Sve stvari koje su bile u prijašnjim izvješćima se nisu bitno popravile.

Međunarodni procesi, poput slučaja Hernady, INA-e, izručenja Todorića… Koliko je DORH uspješan?

Prilično skromno izvješćuju javnost o svom radu. Znam da je bilo arbitraža koje su dobivene, ali oni valjda nemaju potrebu o tome informirati javnost. Ima arbitraža koje su izgubljene ili su pred gubitkom. Pitanje je onoga tko daje nalog za otvaranje arbitraža, a to je uvijek politika. Bilo je potrebe da se ova izvješća rasprave.

Glavna kritika ide na vođenje procesa istrage u Agrokoru. Vlada je financirala proces, a sada je upitno hoće li Todorić biti izručen Hrvatskoj. 

To ne može biti apsolutna odgovornost DORH-a. Vlada je trebala osigurati ovih 5 milijuna. Mora postojati dovoljno sredstava za redovno funkcioniranje. Agrokor nadilazi puno toga u ovoj zemlji pa i fnancijske mogućnosti za vještačenje rada. Angažiraju se vrhunski financijski sudski vještaci koji analiziraju brojke, izvode zaključke i za to DORH sigurno nije imao sredstva.

Je li DORH odgovoran za pad velikih slučajeva?

Kad govorite o radu DORH-a govorite o percepciji građana, i ta slika nije dobra. Nema pomaka velikim koracima. 

U kakvim uvjetima radi DORH?

Prostorni uvjeti su izuzetno loši. Sjećam se saborske rasprave na kojoj je Dinko Cvitan opisao da spise nose kući, rade na podu, da krovovi prokišnjavaju… S jedne strane imate zahtjevne kriterje koje državni dvjetnici moraju ispuniti, a s druge strane imate izuzetno slabe prostorne uvjete. Nije DORH samo Zagreb…

Državni odvjednici nisu imali sreće, od Radovana Ortynskog, Mladena Bajić do Dinka Cvitana kojem izgleda neće biti produžen mandat. Zašto na loš način završavaju karijere?

Mladen Bajić je došao za vrijeme SDP-a, zamijenio je Ortynskog koji je isto bio imenovan od SDP-a. HDZ mu je produžio mandat, a kad se SDP vratio na vlast, nije. Sličnu situaciju imamo s Dinkom Cvitanom. Nije smijenjen, vjerojatno će Vlada predložiti novog glavnog državnog odvjetnika.

Koliko je DORH zaslužan da od 2009. traje slučaj Sanader, da se ne potvrđuju optužnice zagrebačkom gradonačelniku, da slučaj Mamić traje već tri godine…

Meni se čini da bi u ovim slučajevima odgovornost trebalo uputiti sudovima, pravosuđu, a ne DORH-u.  

Javnost je kritizirala zajedničku pressicu premijera i Cvitana o lažiranju putnih naloga u Vladi.

I ja sam rekla da to nije najsretnije rješenje. Sjetimo se i nakih drugih konferencija gdje je trodioba vlasti funkcionirala kao jedna i najavljivala obračun s korupcijom. Poslije se pokazalo da je glava korupcije bila upravo tu. Ne sumnjam u njegovu neovisnost, ali percepcija je vrag.

Koliki je utjecaj vrha politike na rad DORH-a?

U moje vrijeme ga nije bilo. Vjerujem da ga nema, ali upozoreno je da treba mijenjati način izbora glavnog državnog odvjetnika u RH, odmaknuti ga od utjecaja politike i profesionalizirati proces izbora.

Hoće li Cvitanu biti produžen mandat?

Nitko se nije rodio s funkcijom i ne može očekivati da će na njoj biti vječno. Cvitan je odradio jednu dioicu, tko će sada doći… Vjerojatno netko iz samog DORH-a. Ako dođe, to će biti politika kontinuiteta u smislu poznavanja problematike. Doći će i do novog zamaha rješavanja problema iz izvješća za 2015. i 2016. godinu.

Koliko je glavni državni odvjetnik izložen prijetnjama?

U svakoj državi je ta osoba najizloženija kojekakvim situacijama. Daje naloge, potpisuje, upravlja procesima i zasigurno je najizloženija osoba organiziranom kriminalu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.