"Opet bih to učinio da osiguram prijevoz učenicima"

Vijesti 19. tra 201812:02 > 12:08
Izvor: N1

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, nakon što ga je Prekršajni sud nepravomoćno proglasio krivim da je kao varaždinski župan sklopio ugovor o prijevozu osnovnoškolaca bez potrebnog postupka javne nabave, rekao je kako vjeruje da će u žalbenom postupku biti oslobođen te da bi opet to učinio.

Naime, Štromar je 1. travnja 2015. kao župan Varaždinske županije potpisao ugovor kojim je posao prijevoza učenika osnovnih škola s Autobusnog prijevoza Varaždin d.d. u stečaju prenesen na tvrtku Autobusni prijevoz Varaždin d.o.o. koja je preuzela gospodarsku cjelinu tvrtke u stečaju, ali bez provođenja postupka javne nabave.

Prekršajni sud u Varaždinu proglasio ga je krivim kao odgovornu osobu te Varaždinsku županiju kao pravnu osobu – Štromar, mora platiti šest tisuća kuna kazne, a županija 24.000 kuna kazne. O presudi varaždinskoga suda u srijedu je priopćenjem izvijestio Ured varaždinskog župana Radimir Čačić, koji učestalo kritizira Štromara i njegovu, Čačićevu bivšu stranku HNS.

Štromar je u četvrtak konferenciju za novinare održao na Autobusnom kolodvoru u Varaždinu, na istom mjestu gdje je prije nekoliko godina kao župan podržao prosvjede srednjoškolaca i studenata nakon najave države da će se ukinuti prijevoz srednjoškolcima. Sada je, kako je naglasio, došao na isto mjesto kako bi odgovorio na prozivke župana Čačića.

“Dogodilo se to da je Presečki grupa kupila Autobusni promet (AP) u stečaju, kupila sve njihove nekretnine, preuzela sve njihove radnike i autobuse, ali i obveze. A obveza je bila AP-a voziti osnovnoškolce”, kazao je. Dodao je kako je nedugo prije objavljen natječaj na koji su se javile dvije tvrtke AP Varaždin u stečaju i jedna tvrtka koja čak nije udovoljavala uvjetima usluge prijevoza djece, tako da nije nikako mogla biti izabrana.

Što se tiče postupka na Prekršajnom sudu, Štromar je mišljenja da su i županija i on osobno bili u dobroj situaciji, ali da je sadašnji župan Čačić lani povukao tužbu Upravnom sudu koju su napravili Štromar i suradnici, sigurni da su radili sve po zakonu.

Nedokučivo je zašto Čačić radi štetu županiji i što toliko ima protiv mene osobno

“Nije mi jasno zašto župan to radi, to je jednostavno nedokučivo zašto radi štetu županiji i što toliko ima protiv mene osobno. Zato sam uvjeren da zbog ovih pet tisuća osnovnoškolaca ova kazna, kada ću se žaliti, neće biti kazna od šest tisuća kuna. Bit ću oslobođen, ali ću ta sredstva donirati jednoj od škola za kupnju opreme”, kazao je Štromar. Naglasio je kako bi opet isto učinio, ako bi se dogodilo da treba preuzeti rizik i osigurati učenicima prijevoz.

Odbacio je Čačićeve prozivke da država, odnosno Vlada osporava dug države za gradnju škola i dvorana prema modelu javno-privatnog partnerstva.

“Država ne osporava dug, dogovara se, pregovara se i za to je nadležan DORH koji treba napraviti sve one korake kako bi se dogovorilo mirno rješenje spora. Država će u tom mirnom rješenju spora platiti svu glavnicu koju nije plaćala od siječnja 2016. godine. pa do potpisivanja novog ugovora kojega ćemo potpisati sa županijama i gradom Koprivnicom nakon usvajanja novog Zakona o odgoju i obrazovanju”, najavio je Štromar.

Vezano za medijska nagađanja da premijer Andrej Plenković planira preustroj Vlade te ukidanje nekih ministarstava, odnosno spajanje s drugima, rekao je kako se o tome još uopće nije razgovaralo među koalicijskim partnerima te da “još nema na vidiku taj sastanak”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.