Pejčinović Burić o Vulinu: 'Moramo braniti dignitet RH'

Vijesti 22. tra 201821:20 > 21:28
Ilustracija

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić komentirala je izjave srbijanskog ministra Aleksandra Vulina i priopćenje koje je njezino Ministarstvo jučer poslalo, a u kojem je stajalo da je Vulin do daljnjeg nepoželjan u Hrvatskoj.

“U priopćenju je sve već rečeno. U jednoj rečenici, mi moramo braniti dignitet hrvatske države i mislim da je to imalo isključivo tu ulogu”, kazala je ministrica Pejčinović Burić u Torontu gdje je sudjelovala na sastanku ministara vanjskih poslova G7 skupine sa sedam ministrica vanjskih poslova svijeta.

“Zaista želimo da naši odnosi sa Srbijom budu bolji, da radimo na razvoju dobrosusjedskih odnosa i rješavamo otvorena pitanja i na tom tragu ovakve izjave kakve daje ministar Vulin ovih dana, pa i danas tijekom dana, zaista nisu one koje mogu pridonijeti takvom razvoju. Mi se zalažemo za bolji odnos sa Srbijom, ali naravno u tom odnosu obje strane moraju polaziti od poštivanja i međusobnog uvažavanja te otvorenosti za dijalog bez bilo kakvih provokativnih situacija. U tom smislu mislimo da, nažalost, ministar Vulin nije osoba koja može tome pridonijeti”, kazala je ministrica Pejčinović Burić u Torontu.

Podsjetimo, MVEP je jučer uputio notu Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu kojom je poručeno da Aleksandar Vulin nije dobrodošao u RH do daljnjega zbog njegovu jučerašnje izjave u kojoj je tvrdio da o njegovom dolasku u Republiku Hrvatsku “može odlučiti vrhovni komandant Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu da odluče hrvatski ministri”.

Vulin je danas nastavio s provokacijama te je kazao i da “vlastima u Zagrebu smeta što to što Srbija govori istinu. Naglasio je da je odluka Hrvatske provokacija na koju će Srbija i predsjednik Aleksandar Vučić reagirati “državnički i onako kako suverena, sigurna i stabilna država reagira”.

Premijer Plenković je danas u Jasenovcu kazao da “Vulin nije osoba koja pridonosi smanjivanju tenzija već naprotiv”. “To je jedna potrebna poruka, to je poruka stava i poruka odlučnosti Hrvatske da nećemo tolerirati takve poteze”, kazao je Plenković o noti koju je jučer poslala Hrvatska.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.