Jelenić najavio istragu o Šešelju: "Svi dokazi su u Srbiji"

Vijesti 28. tra 201813:15 > 13:20
Patrik Macek/PIXSELL

Novi glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić najavio je svoje prve korake na čelu DORH-a.

U intervjuu koji je dao Večernjem listu Jelenić je najavio istragu protiv Vojislava Šešelja koji je u srpskoj Narodnoj skupštini gazio hrvatsku zastavu, a komentirao je i istragu protiv Ivice Todorića. 

Hoćete li se angažirati u slučaju prijetnji Vojislava Šešelja upućenih hrvatskim državljanima i zbog povrede ugleda RH u srbijanskom parlamentu?

Naravno, postoji naša nadležnost i radimo na tome. Što se tiče povrede ugleda gaženjem zastave, na žalost, ispada da snimka ne postoji, što bi nam pomoglo. 

Ali, možete saslušati Gordana Jandrokovića, Milorada Pupovca i druge članove izaslanstva?

Prema mom viđenju situacije, to je put kojim bi trebalo krenuti te na osnovi toga vidjeti kuda i što dalje, jer svi ostali dokazi su u Srbiji.

Rekli ste da je optužnica za Agrokor moguća za 2 do 4 mjeseca, zbog vještačenja i 10 svjedočenja.

Ne, u povodu izjave odvjetnice Jadranke Sloković da vještačenje ne može biti gotovo za manje od osam mjeseci, rekao sam da je realno tri do četiri mjeseca. Nisam toliko upućen u predmet da bih mogao tvrditi da nakon vještačenja možemo podići optužnicu, jer moguće je da ono ukaže na još neko otvoreno pitanje. Ako ne, istraga može biti završena za tri-četiri do šest mjeseci.

Kad se saslušaju preostali svjedoci više neće biti razloga za istražni zatvor protiv Ivice Todorića?

Takva je odluka suda jer je pritvor određen zbog sprječavanja utjecaja na svjedoke. Tako sada stvari stoje, a postoji li i neki drugi razlog za istražni zatvor i hoće li nadležni državni odvjetnik zbog toga predložiti određivanje istražnog zatvora, teško mi je reći.

Jeste li već tražili da vas se upozna s nekim spisom?

Jesam, danas ujutro prva dva sata. Htio sam čuti stanje jednog predmeta od važnosti za rad državnog odvjetništva, kamo to ide i što se događa, te može li se pomoći nekim savjetom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.