"Radni vijek do 67 godina starosti previše za rad u Hitnoj"

Vijesti 30. tra 201808:10 > 12:23
N1 Hrvatska

Stotinjak djelatnika hitne medicinske pomoći (HMP) i sanitetskog prijevoza prosvjedovalo je u ponedjeljak na Markovu trgu tražeći beneficirani radni staž, povećanje plaća i status službenih osoba.

Prosvjednici traže da im se u sklopu predstojeće mirovinske reforme prizna pravo na beneficirani radni staž, da im se radi zadržavanja kvalitetnih radnika povećaju koeficijenti na osnovicu plaće, te da im se prizna status službene osobe, kao mjera zaštite zbog sve češćih napada kojima su izloženi.

“Cilj nam je pridobiti javnost i mjerodavne institucije za ostvarivanje naših prava po uzoru na policiju, vatrogasce i druge interventne službe”, istaknuo je predsjednik Hrvatske udruge djelatnika HMP-a Danijel Šota.

Upozorio je da djelatnici HMS-a i sanitetskog prijevoza ne mogu dočekati mirovinu s punim radnim vijekom. “Radni vijek do 67 godina starosti je previše za rad u hitnoj. Naš posao je terenski, mi radimo na ulici, moramo se penjati na katove i pitanje je koliko ćemo u toj dobi biti psihofizički spremni za to”, rekao je,

U zavodima za hitnu medicinu danas radi oko 2500 ljudi. Djelatnici HMP-a i sanitetskog prijevoza imali su beneficirani radni staž do 1998. godine, kada ga je ukinuo tadašnji ministar zdravstva Andrija Hebrang.

Prosvjednicima je potporu pružio predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever rekavši kako se prosvjedu nije moglo odazvati više od stotinjak ljudi jer su djelatnici HMP-a na terenu, interveniraju u hitnim slučajevima kao i svakoga dana, te obavljaju sanitetski prijevoz pacijenata.

Neprihvatljive poruke o plaćanju studije

Pozvao je Vladu i Hrvatski sabor da im se priznaju pravo na beneficirani radni staž jer obavljaju težak i odgovoran zadatak.

“Neprihvatljive su poruke – ako želite beneficirani radni staž, skupite 100.000 kuna, platite studiju pa ćemo je tada razmotriti. Nema nitko pravo tražiti od vas da skupite 100.000 kuna kako bi dokazali da radite težak posao i zbog toga zaslužujete beneficirani radni staž”, rekao je Sever komentirajući izjavu ministra rada i mirovinskog sustava Marko Pavića da će Vlada razmotriti sve zahtjeve za beneficiranim radnim stažem, ali za svaku takvu djelatnost treba predočiti posebnu studiju.

Prosvjednici su tražili i povećanje koeficijenata na osnovicu plaće jer smatraju kako će se jedino time moći zadržati kvalitetne i obrazovane djelatnike u zavodima za hitnu medicinu.

Predsjednik Sindikata zavoda za hitnu medicinu Tomislav Šnidarić upozorio je da njihovi kolege koji dugo rade u hitnim službama i sanitetskom prijevozu sve više odlaze iz Hrvatske i svoju stručnost i znanje posvećuju nekom drugom, jer ovdje ta djelatnosti nije prepoznata.

Osim toga, djelatnici hitne i sanitetske službe traže da im se, zbog sve više fizičkih napada na njih, prizna status službene osobe, kako u takvim situacijama ne bi bili ograničeni samo na podizanje privatnih tužbi protiv počinitelja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.