'Nema mogućnosti za veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a'

Vijesti 05. svi 201816:23 > 16:27
N1

Treća, dvodnevna Koordinacija gradonačelnika, načelnika i župana Socijaldemokratske partije Hrvatske završena je u subotu u Čakovcu, a na njoj se raspravljalo o prijedlogu zakona o komunalnom gospodarstvu, kojim nisu zadovoljni, i drugih koji se tiču lokalnih jedinica i imaju utjecaja na njihove proračune.

Rekli su to nakon sastanka predstavnici Koordinacije.

Voditelj Koordinacije, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj izrazio je zadovoljstvo sastankom na kojmu su, rekao je, usvojeni brojni prijedlozi za saborske rasprave prilikom donošenja novih zakona. „Prvi smo digli glas protiv štetnog Prijedloga zakona o komunalnom gospodarstvu koji je išao prema privatizacije javnih usluga, što je trebalo rezultirati većim cijenama javnih usluga za naše građane i drago nam je što je većina naših primjedbi uvažena,“ kazao je i dodao kako ipak nisu zadovoljni nacrtom toga zakona zbog čega će predložiti amandmane.

Poručio je kako je u SDP-u odlučeno da se u donošenje svih odluka koje se tiču jedinica lokalne samouprave budu uključeni gradonačelnici, načelnici i župani. Osvrnuo se također na Nacrt zakona o brdsko-planinskim područjima, rekavši da Hrvatska uopće nema politiku regionalnog razvoja te da je taj zakonski prijedlog nedorečen i vodi do daljnje centralizacije jer Vlada odlučuje tko će ući u to područje.

Čakovečki gradonačelnik i saborski zastupnik Stjepan Kovač je rekao da su razgovarali puno o propisima u vezi s blokiranima, o zbrinjavanju napuštenih pasa i drugim propisima koji se tiču jedinica lokalne samouprave, pogotovo njihovog proračuna jer, rekao je “ispada da država donosi zakone koje onda moraju plaćati općine i gradovi što nije u redu“.

Dodao je kako se pričalo i o primjerima dobre prakse u gradovima gdje su gradonačelnici SDP-ovi ljudi istaknuvši kako u tim gradovima pada nezaposlenost, i to ne zbog iseljavanja, već se, kao u Čakovcu, rekao je, otvaraju se nova radna mjesta. „To želimo preslikati na cijelu Hrvatsku, ali da se preslika i kvaliteta života u tim gradovima, kako bi svi u zemlji bolje i kvalitetnije živjeli,“ istaknuo je.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina je rekao kako su zakoni o kojima se govorilo čista centralizacija po modelu „brigo moja prijeđi na drugoga“ i naveo onaj koji se odnosi na blokirane. Odgovarajući na pitanje novinara što će SDP učiniti da poveća svoj rejtnig, Vešligaj je rekao kako se još više mora razgovorati s gradskim i općinskim razinama, a istaknuo je i potrebu boljih rezultata u Dalmaciji. Komadina je pak rekao da u politici sve ovisi o tajmingu i da će rejtnig rasti kako će se približavati izbori.

Na pitanja o koaliranju, Komadina je ponovio da SDP može koalirati s ljevicom i centrom i kako nema mogućnosti za veliku koaliciju s HDZ-om. Na pitanje o stranci Živi zid, rekao je da bi volio čuti “njihovu orijentaciju i da su lijevi, da su za Istambulsku konvenciju”. Iako je bilo najavljeno da će i predsjednik SDP-a dati izjavu, Davor Bernardić nije se pojavio na konferenciji za medije.

U priopćenju sa dvodnevnog sastanka Koordinacije načelnika, gradonačelnika i župana SDP-a kaže se da je predsjednik stranke Davor Bernardić “naglasak stavio na uspješan model najmanje nezaposlenosti i najniže stope iseljavanja koji primjenjuju jedinice lokalne uprave i samouprave gdje je SDP na vlasti, a koji SDP želi primjeniti na području cijele Hrvatske”.

Bernardić je, stoji u priopćenju, podsjetio na nedavno predstavljeni SDP-ov prijedlog rješavanja problema ovršenih i blokiranih građana te istaknuo potrebu izrade i provedbe mjera dodatne pomoći blokiranim i ovršenim građanima koje će provoditi jedinice lokalne samouprave. Iznio je i kriterije koji podrazumijevaju da će se dugovi otpisivati onima koji zaista nemaju, a nikako onima koji imaju vile i jahte.

Pozdravne riječi dali su voditelj koordinacije, gradonačelnik Pregrade i saborski zastupnik Marko Vešligaj, gradonačelnik Čakovca i saborski zastupnik Stjepan Kovač, predsjednik SDP-a Međimurske županije Mladen Novak te glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas.

Prva rasprava bila je na temu Zakona o zaštiti životinja i obveza jedinica lokalne samouprave. Koordinacija je zaključila da on stavlja prevelik financijski teret na jedinice lokalne samouprave te će u tom smjeru izraditi i predložiti izmjene zakona, stoji u priopćenju.

Joško Klisović održao je predavanja „Upravljanje protokolom u lokalnoj i područnoj samoupravi“ i „Održivi razvoj i učinkovito upravljanje lokalnom jedinicom“.

Drugi dan koordinacije otvorio je Marko Vešligaj iznijevši Izvješće o radu uže koordinacije koja je do sada održala dva sastanka te postala Akcijska radna skupina za lokalnu samoupravu. Vešligaj je izrazio zadovoljstvo postotkom usvojenosti Europske povelje o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini. Povelja je usvojena u objema županijama, kao i u mnogim gradovima i općinama u kojima SDP obnaša vlast.

Stjepan Kovač vodio je raspravu o Zakonu o komunalnom gospodarstvu u kojem SDP vidi prostor za izmjene i dopune, navodi se u priopćenju SDP-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.